Mladi žrtve napada na demonstrante u Egiptu

Dok broj poginulih u nasilju u Egiptu ove sedmice i dalje raste, reporter Al Jazeere susreo se s porodicama koje su izgubile svoje najbliže.

Šesnaestogodišnji Ahmed Farahat ubijen je u srijedu, dok je pokušavao pobjeći iz haosa oko džamije Rabia al-Adawiyya.

Njegovi prijatelji kažu da je on prvo pogođen u nogu, a kada je jedan prijatelj pritrčao da ga spasi, obojica su ubijeni.

Ahmedov razlog za učešće na demonstracijama ističe kako su podjele u Egiptu jednako generacijske koliko i političke.

“Zapravo, ja sam bio protiv Mursija, vidio sam da nije uspio našu zemlju izvesti na sigurno. Ali, ipak, on je slobodno i demokratski izabran predsjednik. A Ahmed i ja, i cijela naša generacija, ne možemo prihvatiti više da budemo pod vojnom vlašću”, kazao je Sharif Husam, Ahmedov prijatelj.

Ukop mlade studentice

Ahmed je išao u medicinsku školu te je, kako kaže naš reporter, bio samo jedan iz mlade generacije koja ovoj zemlji očajnički treba. Umjesto toga, njegova porodica ga sada oplakuje.

“Nisam ništa žrtvovala. Moj muž i ja smo imali petero djece, sad ih imamo četvero. Svi smo mi potencijalni mučenici. I nismo ovdje zbog jedne osobe, nego zbog cijele nacije. Islamski projekat se neće podići ako ne žrtvujemo svoju krv”, kazala je Ahemdova majka Mona Sobhy.

Dok se ukop završavao, stigla je druga povorka koja je ispraćala sedamnaestogodišnju Esmu Al- Beltagi, kćerku jednog od izabranih predstavnika.

Mohammed al-Beltagi je vodeća figura u Muslimanskoj braći. Esma je bila studentica, koja je također ubijena u blizini džamije Rabija al-Adawiyyja. No, njen otac nije mogao doći i pokopati svoju kćerku, jer je u bijegu i traži ga policija.

„Na ukopima koje smo danas vidjeli bilo je puno tuge pomiješane s odlučnošću stotina ožalošćenih, koja sad prerasta u riješenost. Čini se da će se to ponoviti i na stotinama drugih ukopa širom Egipta“, kazao je naš reporter.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO