Snažan zemljotres pogodio Novi Zeland

Izvor: GlengarryWines

Zemljotres magnitude 6,8 stepeni pogodio je Novi Zeland južno od glavnog grada Wellingtona, šaljući uspaničene radnike i stanare na ulice samo sedam dana nakon što je potres slične snage pogodio prijestolnicu.

Epicentar zemljotresa bio je nedaleko od sjevernog vrha novozelandskog Južnog otoka na dubini od 10 kilometara.

Novozelandske vlasti objavile su da je prerano za procjenu šteta, ali prema izvještajima zabilježena su manja oštećenja na nekim zgradama, a stvari u trgovinama padale su s polica. Nije objavljena opasnost od cunamija.

Avionski i željeznički saobraćaj obustavljen je kako bi se provjerila infrastruktura zbog mogućih šteta. Širom Južnog otoka nestalo je struje.

Srušen most

Prvi zemljotres, jačine od 6,5 stepeni po Rihteru, dogodio se u blizini grada Seddona, 94 kilometra zapadno od Welingtona

Barbara Dan, glasnogovornica policije u Seddonu, izjavila je da je teže oštećeno nekoliko kuća u blizini epicentra, kojima su se srušili dimnjaci i urušili krovovi.

Ona je dodala i da se srušio jedan most na državnom autoputu koji prolazi kroz Seddon i da se na autoput obrušilo kamenje.

Zemljotresi su prilično česti na Novom Zelandu, koji leži na granici između australske i pacifičke tektonske ploče.

Izvor: Agencije


Povezane

Naučnici proučavaju uzorke iz erupcije vulkana Mount Tongariro na Novom Zelandu. Vulkan je eruptirao u ponedeljak, izbacujući pepeo i kamenje iznad Sjevernog otoka. Ovo je prva erupcija od 1897. godine, a naučnici se nadaju da će uskoro utvrditi kada bi moglo doći do sledeće.

Published On 08 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO