Nuklearke u SAD-u ranjive u slučaju napada

Kompanije koje upravljaju nuklearnim elektranama navode da su učinile sve kako bi povećale sigurnost u postrojenjima (EPA)

Američke nuklearne elektrane nisu odgovarajuće zaštićene od prijetnji, uključujući krađu nuklearnog materijala ili moguće napade s ciljem izazivanja taljenja nuklearnog reaktora, navodi se u izvještaju Teksaškog univerziteta iz Austina objavljenom u petak.

Nijedan od 104 američka komercijalna i tri istraživačka reaktora nije zaštićen protiv napada koji bi uključivao više grupa terorista, poput napada 11. septembra u New Yorku i Washingtonu koji je izvelo 19 otmičara aviona, navodi se u izvještaju Projekta za sprečavanje širenja nuklearnog oružja Teksaškog univerziteta.

Odgovornost Vlade

Savezna Nuklearna regulatorna komisija (NRC) traži od nuklearnih postrojenja da se zaštite samo od napada koji bi provelo do pet ili šest osoba, stoji u izvještaju, kao i da NRC ne traži posebne sigurnosne mjere protiv napada raketnim projektilima.

U tri istraživačka nuklearna reaktora, od kojih je jedan smješten u Gaithersburgu na udaljenosti od 39 kilometara od Bijele kuće, nalazi se obogaćeni uranij koji bi se, ako bi bio ukraden, mogao iskoristiti za izradu nuklearne bombe, dodaje se u izvještaju.

Kompanije koje upravljaju nuklearnim elektranama navode da su učinile sve kako bi povećale sigurnost u postrojenjima, ali da je odbrana od mogućih napada prije svega odgovornost američke Vlade.

Izvor: Agencije