NSA više hiljada puta prekršila nadležnosti

Washington Post je naveo da su dokumenti dio materijala koje je dao Snowden, koga je SAD optužio za špijunažu (EPA)

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) prekršila je, od 2008. godine, više hiljada puta godišnje pravila privatnosti ili svoje zakonske nadležnosti, prenio je Washington Post.

Greške NSA kreću se u rasponu od teških kršenja ovlasti do tipografskih grešaka koje su rezultirale slučajnim presretanjem e-mailova i telefonskih poziva, stoji u izvještaju.

Većina prekršaja uključuje nadzor Amerikanaca ili strane obavještajne mete u Sjedinjenim Američkim Državama, što je, inače, ograničeno zakonom i izvršnim nalogom, piše list, pozivajući se na dokumenta strogo čuvana u tajnosti, prenijela je agencija Reuters.

Washington Post je naveo da su dokumenti dio materijala koje je dao odbjegli bivši službenik NSA Edward Snowden, koga je SAD optužio za špijunažu.

Snowden je 1. augusta dobio privremeni jednogodišnji azil u Rusiji i njegovo prebivalište drži se strogo u tajnosti.

Nenamjerni incidenti

Dokumenti sadrže detalje i analize koji se ne dijele rutinski sa Kongresom ili specijalnim sudom koji nadzire špijuniranje, piše američki list.

U jednom od dokumenata, osoblju agencije je zatraženo da ukloni detalje i zamijeni ih uproštenijim jezikom u izvještajima namijenjenim Ministarstvu pravde i kancelariji direktora NSA.

U reviziji agencije, datiranoj od maja 2012. godine, navedeno je 2.776 incidenata neovlaštenog prikupljanja, čuvanja, pristupa ili distribucije zakonom zaštićene komunikacije.

Washington Post je istakao da je većina tih incidenata učinjena nenamjerno, između ostalog zbog kršenja standarda operativne procedure.

Izvor: Agencije


Povezane

Edward Snowden nastoji izgraditi život u Rusiji, gdje je dobio godinu dana azila, izjavio njegov advokat.

Published On 02 Aug 2013

Zamjenik šefa agencije za sigurnost priznao da agenti imaju pristup telefonskim pozivima miliona građana u potrazi za samo jednim osumnjičenim.

Published On 01 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO