Godinu od ubistva rudara niko nije uhapšen

Navršava se godina otkako su policijske snage Južne Afrike usmrtile 34 rudara, koji su štrajkovali u rudniku platine Lonmin u Marikani. U danima koji su prethodili ubistvima, deset osoba, uključujući dvojicu policijskih službenika i dvojicu zaštitara, poginulo je u nemirima, za koje se okrivljuju protivnici sindikata.

Na mjestu ubistva, održana je komemoracija, kojoj su prisustvovali političari, članovi sindikata i građanskih pokreta. U spomen poginulih rudara i kolega, održana je minuta šutnje.

U povijesti Južne Afrike, dešavanja u Marikani upisana su kao najveće krvoproliće nakon borbi protiv aparthejda, javila je reporterka Al Jazeere Tania Page.

Do sada nema uhapšenih zbog ubistva 44 osobe. U Marikani to ne smatraju pravdom, a rudniku Lonmin platinum ne postoji spomenik koji će da označi mjesto na kojem je proliveno toliko krvi.

Nastavljeno krvoproliće

Simphiwe Booia štrajkovao je tu sa svojim ubijenim kolegama.

“Čekali smo naše poslodavce da dođu, ali nisu htjeli. Policija nas je okružila i počela da puca. Preskočio sam ogradu i pobjegao. Boli me to – prošla je godina, obećali su nam povećanje plate od 22 posto, ali ni to nije ispoštovano do kraja”, kaže rudar Booia.

Za deset osoba koje su ubijene prije dolaska policije i razbijanja štrajka, tvrde da je to bio čin samoodbrane.
Nacija je ostala šokirana, ali to nije zaustavilo krvoproliće.

Od tada, nekoliko rudara izgubilo je život. Za to se okrivljuju protivnici sindikata.

“Udruženje rudara i građevinskih radnika – AMCU – odbacuje nacionalni sindikat rudara kao većinski sindikat ovdje u Lonminu. Lideri oba sindikata tvrde da žele mir. Međutim, novi smrtni slučajevi potvrđuju da oni nemaju potpunu kontrolu nad svojim članovima”, kaže reporterka Page.

Nepredvidiva budućnost

Ove nedjelje policija je pretražila domove rudara, u potrazi za oružjem. To je dio inicijative za borbu protiv nasilja.

“Trebamo raditi sa zajednicama, jer niko ne bi trebao da bude ubijen usred bijela dana. Želite mi reći da niko nije vidio ubistvo kada su ulice pune ljudi?”, pita Brigadier Thulani, policijski službenik.

Štrajk u rudniku Lonmin pokrenuo je velike nemire, gdje su deseci hiljada rudara protestirali zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Industrija se još uvijek oporavlja, dok se Istražno povjerenstvo bavi pitanjem – šta je pošlo po zlu.
Međutim, taj proces je spor, a društvo se preispituje.

“Medeni mjesec velike tranzicije u demokratiju uništen je dešavanjima u Marikani. Društvo je i dalje razjedinjeno, još je mnogo stvari koje izazivaju nemir”, kaže politički analitičar Somadoda Fikene.
Možda su dobili povećanje plate od 22 posto, ali je siromaštvo i dalje prisutno.

Sa svakim novim slučajem nekažnjenog ubistva, zajednica se osjeća sve nesigurnijom, a budućnost je nepredvidiva.

Izvor: Al Jazeera

 

 

 


Povezane

Sukob je izbio između članova Nacionalnog sindikata rudara,većinskog i bliskog vlasti i aktivista suparničkog, malog sindikata Amcu.

Published On 18 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO