Filipini: Više poginulih u sudaru brodova

U spašavanju putnika učestvovala je posada teretnog broda s kojim se trajekt sudario, kao i deseci ribarskih brodica (AP)

Najmanje 13 osoba  je poginulo, a 690 ih je spašeno poslije sudara trajekta koji se sudario sa teretnim brodom u vodama u blizini filipinskog otoka Cebu, prenose večeras agencije, pozivajući se na dužnosnike i lokalne medije.

Na trajektu Thomas Aquinas, koji je isplovio iz luke na Cebu prema Manili, bilo je 692 putnika i članova posade, kazao je admiral Luis Tuazon.

U spašavanju putnika učestvovala je posada teretnog broda s kojim se trajekt sudario, kao i deseci ribarskih brodica koje su pohrlile na mjesto nesreće.

Obalska straža istražuje uzrok sudara.

Česte nesreće

Nesreće na moru česte su u Filipinskom arhipelagu zbog čestih oluja, loše održavanih brodova i slabog pridržavanja sigurnosnih propisa.

Trajekt Dona Paz potonuo je 1987, nakon sudara sa tankerom koji je prevozio gorivo i tom prilikom je poginulo više od 4.000 ljudi, što je najteža pomorska katastrofa koja se desila u miru.

Trajekt MV Princess of the Stars potonuo je za vrijeme tajfuna u centralnom Filipinima. U toj nesreći poginulo je skoro 800 ljudi.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO