Djeca poginula u minobacačkoj vatri

Nekoliko djece i odraslih je ranjeno tokom napada (Lokalni koordinacioni komitet Mleiha)

Najmanje 14 civila, od kojih četvero djece, ubijeno je u minobacačkoj paljbi sirijske vojske na lokalitet Mleiha, jugoistočno od Damaska, javila je u petak Sirijska opservatorija za ljudska prava. Nekoliko djece i odraslih je ranjeno tokom napada.

Jedinice predsjednika Bashara al-Assada, koje pokušavaju već mjesecima suzbiti ustanak u predgrađima i periferijskim četvrtima glavnog grada, bombardirale su taj lokalitet u četvrtak navečer usmrtivši četvero djece mlađe od 16 godina, jednu ženu i devet muškaraca.

Snimci koje je su na internetu objavili Lokalni koordinacioni komiteti Mleihe prikazuju preminule i ranjene u bolnici. 

Vojska je bombardirala u petak u zoru pobunjeničke lokalitete Muadamija al-Šam, Jabrud i Rankus gdje su također izbili sukobi.

Nasilje je svakodnevno u području Damaska gdje su pobunjenici solidno utaboreni uprkos pokušajima njihove deložacije već mjesecima.

Temeljita istraga

Istovremeno, Rusija je pozdravila sporazum između Ujedinjenih naroda i Damaska o slanju inspektora koji trebaju istražiti navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji, rekao je portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

„Moskva pozdravlja sporazum postignut na sastanku grupe međunarodnih inspektora u Siriji, čime će se otvoriti put za temeljitu i nepristrasnu istragu o korištenju hemijskog oružja u Siriji“, istakao je Lukaševič.

Inspektori će uskoro krenuti za Siriju, gdje će učestvovati u istrazi koja će trajati oko dvije sedmice, a očekuje se da će tim UN-a posjetiti tri lokacije gdje je bilo navoda o korištenju hemijskog oružja.

Jedna lokacija je grad Kan al-Asal, u sjevernoj provinciji Halep, gdje sirijska Vlada tvrdi da su pobunjenici upotrijebili hemijsko oružje u martu. Druge dvije lokacije se drže u tajnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

U fond za pomoć sirijskoj opoziciji SAD će uplatiti 15 miliona dolara, a akciji su se obećali priključiti i Njemačka i UAE.

Published On 13 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO