Cannes: Udružili se draguljari i policija

Francuska rivijera je mjesto na koje dolaze bogati i slavni kako bi vidjeli i bili viđeni. Sportski automobili i luksuzni brendovi na svakom su koraku. A gdje god se bogati razmeću novcem, tu su i oni koji ga žele ukrasti.

Naoružani pljačkaš pobjegao je sa dijamantima vrijednim blizu 100 miliona eura, koji su bili izloženi u prizemlju hotela Carlton krajem prošlog mjeseca.

I to nije bila jedina pljačka ove godine, kaže reporterka Al Jazeere Jacky Rowland.

“Nismo zabrinuti, ali ne bismo voljeli da ovakvi događaji negativno utiču na imidž Cannesa. Ovo je grad poznat širom svijeta, ne samo kao turistička destinacija, nego i kao mjesto na kojem se održavaju konferencije”, kaže Rachid Bouabane-Schmitt, zamjenik regionalnog guvernera.

Zbog nedavnih događaja, vlasnici draguljarnica odlučili su pojačati sigurnost i početi sarađivati na sprečavanju budućih pljački.

Pomoć iz Nice

Vlasnici prodavnica kažu da je previše jednostavno za velike pljačke kriviti policiju. Smatraju da i draguljari moraju preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost.

U slučaju izložbe dijamanata u Carltonu, kažu da je to bila savršena prilika za pljačku.

“Ne trebate organizirati izložbu u hotelu, gdje svako može ući i kretati se okolo. Hotel ima obično staklo, a sigurnost uopće nije bila pojačana u odnosu na standardno hotelsko, kao i osiguranje u draguljarnici”, kaže draguljar Frederic Venou-Julian.

Policija je reagirala jačanjem prisustva na ulicama. Dodatni policajci poslani su iz obližnje Nice. Žele da turisti znaju da su tu, ali i da obeshrabre potencijalne pljačkaše.

“Sama policija može obaviti dio posla, ali to nije dovoljno. Ako budemo sarađivali sa draguljarima, bankarima, vlasnicima hotela i luksuznih brendova, bit ćemo mnogo učinkovitiji”, poručio je Marcel Authier, šef policije.

Istraga o pljački u Carltonu još traje. Ali pljačkašima je lako rastaviti nakit i ponovo izrezati dijamante. Vlasti su svjesne da su šanse za pronalazak dragulja veoma male.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO