Snowdena otac kontaktirao putem interneta

Lon Snowden dobio je rusku vizu i očekuje se da uskoro doputuje u Rusiju u posjetu sinu (Reuters)

Otac Edwarda Snowdena, bivšeg američkog obavještajca koji je u bjekstvu, kontaktirao je po prvi put svog sina preko interneta, iako je dobio pravni savjet da to ne čini, rekao je danas Snowdenov advokat, Anatolij Kučerena.

Kučerena je objelodanio da su Edward Snowden i njegovo otac Lon nedavno razmijenili elektronske poruke na internetu, prenosi AFP.

“Očinska osjećanja su mnogo jača od sigurnosih briga”, rekao je advokat, dodavši da je takvu odluku donio sam Lon Snowden, ne obazirući se na preporuku njegovih advokata.

Putovanje u Rusiju

“Ali, mi i dalje ne preporučujemo da komuniciraju putem interneta, čak i uz korištenje zaštićenih (šifrom) kanala i mada znamo da je Edward tehnološki stručnjak”, rekao je advokat. 

Lon Snowden dobio je rusku vizu i očekuje se da uskoro doputuje u Rusiju u posjetu sinu.

Edvard Snowden dobio je privremeni azil u Rusiji 1. augusta, nakon što je više od pet sedmica proveo na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, koje su ga optužile za špijunažu jer je otkrio tajne detalje o američkom programu elektronskog nadzora.

Prebivalište Edwarda Snowdena nije poznato i drži se u strogoj tajnosti.

Izvor: Agencije