Optužnica protiv bankara JP Morgan Chase

Još se odmotava klupko velike bankarske prevare u koju se uplela jedna od najvećih svjetskih banaka JP Morgan Chase.

Američko pravosuđe optužilo je dvojicu bankara za zataškavanje gubitaka od 6,2 milijarde dolara prilikom berzanske trgovine.

Tereti ih se za falsifikovanje dokumenata i prevaru počinjenu u Londonu prošle godine.

Reputacija nekadašnjeg miljenika Wall Streeta ovih je dana dotakla samo dno.

Željeli zadržati mjesta

Dvojica bivših zaposlenika JP Morgana optužena su za zataškavanje gubitka da bi zadržali svoja radna mjesta.

Zbog toga će se Javier Martin-Artajo and Julian Grout pojaviti pred američkim sudom. Prvobitno optuženi Bruno Iksil, mešetar poznat i kao Londonski kit, neće biti procesuiran u zamjenu za svjedočenje.

Preet Bharara, američki advokat, kaže: “Optuženi su namjerno i opetovano lagali o stvarnoj vrijednosti prihoda zavedenih u knjigama JP Morgana kako bi prikrili ogromne gubitke koji su se gomilali mjesecima.”

Stvarne razmjere gubitka objelodanjene su u aprilu 2012. kada je svima postalo jasno da se banka kocka sa vlastitim, ali i novcem klijenata.

Jamie Dimon, izvršni direktor banke, sam je sebi iskopao jamu kada je izvještaj o ogromnom gubitku nazvao olujom u čajniku. 

Komisija američkog senata uzvratila mu je zaključkom da je JP Morgan Chase skrivao velike gubitke, zanemarivao rizike i odbacivao mogućnost svoje greške kada je skandal naposlijetku otkriven.

Mnogi slični slučajevi

Propust koji se nikada nije smio dogoditi kompaniji koja se bavi komercijalnim bankarstvom.

Stephen Barber, ekonomista, kaže: “Ono što vidimo u Sjedinjenim Državama, ne samo kada su u pitanju regulatori, već i senat, a sada FBI i tužioci, stvarna je odlučnost da se kazne manipulanti koji bi mogli stvoriti dugoročnu ekonomsku nestabilnost.”

Slučaj koji američko pravosuđe vodi protiv trgovaca JP Morgana jedan je u nizu mnogih.

Navodno su već pokrenuti pregovori o nagodbi s bankom, koji bi mogli rezultirati novčanom kaznom i još važnije, priznanjem krivice.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO