Ban Ki-moon zabrinut zbog izraelskih naselja

Ban Ki-moon tvrdi da će izgradnja naselja spriječiti osnivanje palestinske države (Reuters)

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon izjavio je za posjeta Ramallahu da je “veoma zabrinut” zbog toga što Izrael uporno gradi naselja, upozoravajući da će to, na kraju, spriječiti osnivanje palestinske države.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom rekao da izgradnja naselja “podstiče nepovjerenje palestinskog naroda koji ne vjeruje da izraelska strana ozbiljno želi da postigne mir”.

Izraelci i Palestinci su dan ranije počeli formalne pregovore o uslovima formiranja palestinske države poslije petogodišnje blokade, ali te pregovore remete najave izraelske strane da planira izgradnju još oko 3.000 novih stambenih naselja.

Palestinci žele da izgrade državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jerusalimu koje je Izrael osvojio 1967. godine.

Izrael je na toj teritoriji izgradio na desetine naselja u kojima sada živi više od pola miliona Izraelaca.

Izrael voljan predati tijela Palestinaca

Izraelski mediji navode da će izraelske vlasti, u okviru mirovnih pregovora sa Palestinom, u znak “dobre volje”, predati posmrtne ostatke nekoliko desetaka Palestinaca sa groblja “Brojevi” (groblje na kojem na nadgrobnim pločama nisu ispisana imena) palestinskim vlastima, prenosi agencija Anadolija.

Izraelski ministar civilnih poslova Huseyin es-Seyh je kazao da će biti izvršena DNK analiza tijela, kako bi se utvrdili identiteti Palestinaca, i da će posmrtni ostaci potom biti predani palestinskim vlastima kako bi bili ukopani u skladu sa islamskim pravilima.

Službenik Ministarstva civilnih poslova Izraela je kazao da se pregovori o predaji posmrtnih ostataka nastavljaju, te da će u kratkom periodu izdati službeno saopćenje o ovom pitanju, ukoliko dogovor bude postignut.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestine pod pokroviteljstvom SAD-a počeli su 30. jula.

Zatvoren prelaz Refah

Zbog pogoršane sigurnosne situacije u Egiptu granični prelaz Rafah, između Egipta i Pojasa Gaze, bit će zatvoren do daljnjeg.

“Egipatske vlasti su nam poslale obavijest da će prijelaz biti zatvoren u oba smjera i to počevši od četvrtka, pa sve do daljnjeg, zbog pogoršane sigurnosne situacije”, izjavio je direktor graničnih prelaza Pojasa Gaze, Maher Abu Sabha.

Inače, granični prijelaz Rafah jedini je izlaz Gaze u svijet koji ne vodi preko Izraela.

Izvor: Agencije