Kerry: Abbas posvećen nastavku pregovora

Pregovori Izraela i Palestine trebaju početi u srijedu (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas posvećen je nastavku mirovnih pregovora sa Izraelom koji trebaju da počnu danas, uprkos nerazriješenom pitanju vezanom za širenje izraelskih naselja, izjavio je američki državni sekretar John Kerry tokom posjete Brazilu.

“Razgovarat ću sa predsjednikom Abbasom… i on je posvećen da nastavi da dolazi na pregovore zato što vjeruje da su pregovori ono što će razriješiti ovo pitanje”, rekao je Kerry, prenose agencije.

“Dopustite da budem jasan. Politika Sjedinjenih Država uz poštovanje svih naselja je da su ona nelegitimna”, kazao je američki državni sekretar na konferenciji za novinare.

“Ali, rekavši to, (izraelski) premijer Benjamin Netanyahu je bio potpuno iskren sa mnom i s predsjednikom Abbasom da će najaviti neka dodatna naselja na mjestima koja neće utjecati na mirovnu mapu, koja neće imati nikakvog utjecaja na mogućnost da imamo mirovni sporazum”, dodao je Kerry.

On je, također, istakao “hitnost ulaska u diskusiju o granicama i sigurnosti”.

Izgradnja naselja

Tokom posjete Kolumbiji u ponedeljak, Kerry je pozvao Palestince da “ne reagiraju neprijateljski” na najavu Izraela o izgranji naselja i naglasio potrebu povratka za pregovarački sto.

Izrael je u nedjelju dao konačno odobrenje za izgradnju blizu 1.200 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu i Zapadnoj Obali, samo tri dana prije druge runde nedavno obnovljenih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, što je izazvalo bijes palestinske strane.

Izrael je u utorak oslobodio prvu grupu od 26 palestinskih zatvorenika, od ukupno 104, koje će pustiti na slobodu u četiri faze, na temelju dogovora o obnovi mirovnih pregvora.

Izvor: Agencije