Dogovor dviju Koreja o otvaranju Kaesonga

Aktivnost Kaesonga je ključna za sjevernokorejsko gospodarstvo jer je izvor deviza (Getty Images)

Sjeverna i Južna Koreja zaključile su u srijedu sporazum o ponovnom otvaranju međukorejskog industrijskog kompleksa Kaesong, zatvorenog od travnja tokom visokih napetosti na poluotoku, objavio je zvanični Seul.

„Zaključen je sporazum u pet točaka“, rekao je jedan dužnosnik ministarstva ujedinjenja ne preciziravši sadržaj sporazuma, postignutog nakon sedmog susreta sjevernokorejskih i južnokorejskih dužnosnika.

Prethodnih šest sastanaka bili su neuspješni.

Obje Koreje tvrdile su da žele ponovno otvoriti tu industrijsku zonu koju financira Seul, a smještena je sa sjevernokorejske strane, ali su si prebacivali odgovornost za njezino zatvaranje.

Aktivnost Kaesonga je ključna za sjevernokorejsko gospodarstvo jer je izvor deviza. Prije zatvaranja tamo je radilo 53.000 sjevernokorejskih radnika, a u četiri mjeseca južnokorejska poduzeća su izgubila više od milijarde američkih dolara.

Prošle sedmice je Seul ponudio 250 milijuna dolara kompenzacije firmama koje su oštećene prilikom višemjesečne obustave rada u Kaesongu.

Specijal

Otvoren prije devet godina kao rijedak simbol suradnje dviju Koreja, industrijski park Kaesong je ključan izvor zarade za Sjever i odluka da se zatvori mnoge je promatrače iznenadila.

Projekt je uspio prebroditi prethodne krize između Sjevera i Juga bez ozbiljnih poremećaja, ali je na kraju pao kao žrtva povećane napetosti nakon odluke Sjeverne Koreje da izvede treći nuklearni pokus u veljači.

Sjeverna Koreja prvotno je zabranila pristup parku, a zatim povukla svoju radnu snagu koja broji 53.000 radnika koji su radili u južnokorejskim tvrtkama.

Američka inicijativa

I Sjedinjene Države će idućeg tjedna nastaviti svoje diplomatske napore u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem šaljući izaslanika u Kinu, u Južnu Koreju i u Japan, zemlje koje su partneri Washingtona u toj međunarodnoj krizi.

Robert King, posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji posjetit će redom Peking, Seul i Tokio od 19. do 29. kolovoza, priopćio je u utorak State Department.

King će u tim trima prijestolnicama razgovarati s Vladinim dužnosnicima i s organizacijama civilnog društva.

U Pekingu će se sastati i s predstavnicima UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) u Kini i Svjetskog programa za hranu (PAM), dok će se u Seulu taj diplomat susresti sa Sjevernokorejcima koji žive u Južnoj Koreji.

Nakon porasta napetosti u veljači kada je Pjongjang izveo svoj treći nuklearni pokus i zaprijetio SAD-u nuklearnim udarom, stanje se smirilo između dviju zemalja koje nemaju diplomatskih veza nego komuniciraju preko Švedske i diplomatskog kanala u UN-u.

Washington tvrdi da je spreman nastaviti pregovore sa Sjevernom Korejom uz uvjet da ta zemlja obeća da će odustati od svog nuklearnog programa.

I Kina je za nastavak šesterostranih (Kina, dvije Koreje, Japan, Rusija i SAD) pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji je prekinut 2009. i poput Washingtona se zauzima za „nuklearno razoružanje korejskog poluotoka“ koji je podijeljen popola nakon Drugog svjetskog rata.

Washington je trenutačno u sporu sa Sjevernom Korejom zbog toga što od studenog 2012. drži u pritvoru američkog državljanina korejskog podrijetla Kennetha Baea, osuđena na prisilni rad, koji je zbog problema sa zdravljem primljen u bolnicu.

State Department traži da ga se „odmah pusti na slobodu“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO