U Iraku nove žrtve nasilja

U Iraku je od početka godine u napadima poginula 3.421 osoba, što je u prosjeku više od 15 dnevno (EPA)

U Iraku je danas poginulo 13 ljudi, uključujući četvero u eksploziji automobila-bombe čiji je cilj bila šiitska džamija Al-Zahra husseiniyah, južno od Bagdada, saopćili su irački zvaničnici.

U tom napadu bilo je i 14 povrijeđenih, izvještava AFP.

U sjevernoj provinciji Kirkuk, u eksploziji atomobila-bombe poginula su tri policajca.

U provinciji Salahedin, sjeverno od Bagdada, u bombaškom napadu ubijen je jedan pripadnik policije Sahwa, koja se bori protiv Al-Kaide, kao i dva civila.

Napad na naftovod

U proviniciji Nineveh, na sjeveru zemlje, u puščanoj paljbi ubijeni su jedan bivši vojnik i jedan civil.

Militantne grupe su također izvršile bombaški napad na glavni naftovod, u blizini grada Albu Jahash u pokrajini Niniveh, a kojim se nafta sa sjevera Iraka otprema do Turske luke Ceyhan, čime je izvoz te sirovine privremeno onemogućen.

Prema riječima predstavnika iračke kompanije North Oil, proizvodnja nafte se i dalje nesmetano odvija, ali se ona zbog zastoja izazvanog napadom, skladišti.

Procjenjuje se da će popravka naftovoda potrajati između jednog i tri dana.

Napadi su najnoviji u talasu nasilja koji snage sigurnosti nisu uspjele suzbiti, uprkos pokretanju odlučne akcije u kojoj su uhapšena 82 militanta.

Strah od sveopćeg sukoba

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u ponedjeljak saopćilo da je uhapsilo 82 osumnjičena militanta u pokrajinama Salaheddin i Diyala, te da ih je 56-ero navodno bilo u Al-Kaidinom kampu za trening.

U Iraku se strahuje od izbijanja sveopćeg sektaškog sukoba, poput onog koji je svoj vrhunac dostigao u periodu između 2006. i 2007. godine, kada su ubijeni deseci hiljada ljudi.

Ove godine značajno je povećan broj žrtava bombaških napada u Iraku, a analitičari navode da je to posljedica toga što Vlada predvođena šiitima nije reagirala na nezadovoljstvo sunitske manjine, uprkos višemjesečnim protestima.

Prema podacima agencije AP, u Iraku je od početka godine u napadima poginula 3.421 osoba, što je u prosjeku više od 15 dnevno.

Izvor: Agencije