SAD ulaže u fond za sirijsku opoziciju

Novac će biti upotrijebljen za obnovu i za snabdijevanje civila vodom, strujom, hranom i medicinskim potrepštinama (EPA)

Sjedinjene Američke Države osigurat će 15 miliona dolara za jedan međunarodni fond kao pomoć sirijskoj opoziciji da upravlja teritorijom koja je pod njenom kontrolom.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame je saopćila da će novac biti upotrijebljen za obnovu i za snabdijevanje civila vodom, strujom, hranom i medicinskim potrepštinama.

Pomoć su obećali i Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati, a SAD očekuje da će ukupan fond dostići cifru od 130 miliona dolara, prenosi AP.

Neborbena i vojna pomoć

Amerika je i ranije slala neborbenu pomoć sirijskoj opoziciji, pa je u maju Slobodna sirijska vojska objavila snimke pristizanja američke pomoći. 

Nakon što je službeni Washington utvrdio da su snage sirijske Vlade koristile hemijsko oružje protiv opozicije, Sjedinjene Američke Države su u junu obećale pojačati i vojnu podršku glavnoj sirijskoj pobunjeničkoj grupi.

“Predsjednik je donio odluku o pružanju veće podrške opoziciji, a obuhvatit će direktnu u podršku Vrhovnom vojnom vijeću, što uključuje i vojnu pomoć”, izjavio je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes početkom juna, dodavši kako će to biti “drugačija podrška”.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Vladine snage pojačale su svoju nazočnost u sirijskoj sjevernoj pokrajini Halep, gdje su pobunjenici ostvarili veliki napredak. No, kako iz Sirije izvještava Zeina Khodr, potpuna kontrola nad ovim strateškim područjem još uvijek se čini daleko od ciljeva predsjednika Assada.

Published On 12 Aug 2013

U sjeverozapadnoj pokrajini Sirije Latakiji poginuli su deseci ljudi u zračnom napadu vojske. Dio je to plana predsjednika Bashara al-Assada da ponovno uspostavi vlast u tradicionalnom uporištu njegove manjinske sekte Alavita.

Published On 11 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO