SAD smanjuje zatvorske kazne

Eric Holder nazvao minimalne zakonske kazne 'kontraproduktivnim' (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su objavile planove za smanjenje obaveznih minimalnih kazni zatvora za prekršaje vezane za drogu, kako bi se na taj način ublažio problem pretrpanosti zatvora i prekinuo začarani krug siromaštva.

Američki državni tužilac Eric Holder je minimalne zakonske kazne nazvao “kontraproduktivnim” i dodao da je u borbi protiv kriminala i dalje potrebna strogoća, ali se to mora raditi na pametniji način, prenose agencije.

“U začaranom krugu siromaštva, kriminala i boravka u zatvoru je zarobljeno previše Amerikanaca i to slabi veliki broj zajednica. Mnogi aspekti našeg kazneno-pravnog sistema zapravo pogoršavaju te probleme, umjesto da ih ublažuju”, istakao je Holder.

Povećan broj zatvorenika

“Iz temelja ćemo preispitati ideju obaveznih minimalnih zatvorskih kazni za prekršaje vezane za narkotike. Neki propisi koji određuju tačno određeno trajanje kazne, bez uzimanja u obzir kakvo je bilo ponašanje pojedinca u datom slučaju, smanjuju slobodu odlučivanja tužiocima, sudijama i poroti”, dodao je on.

Podaci pokazuju da je od 1980. godine broj stanovnika u SAD-u porastao za trećinu, ali je broj zatvorenika skočio za čak 800 posto.

Od 219.000 ljudi u saveznim zatvorima, polovina je osuđena za prekršaje vezane za drogu.

Svi zatvorenici u SAD-u su tu zemlju koštali 80 milijardi dolara samo tokom 2010. godine, istakao je Holder i dodao da je vrijeme za reforme.

Izvor: Agencije