Počelo oslobađanje Palestinaca

Izrael je večeras počeo akciju oslobađanja 26 palestinskih zatvorenika, uoči sutrašnjeg početka mirovnih pregovora.

Autobus sa 14 zatvorenika krenuo je iz zatvora Ajalon u blizini Tel Aviva prema prelazu Erec, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, dok se drugo vozilo sa zatvorenicima uputilo ka gradu Ramala na Zapadnoj obali, prenio je AFP. 

Palestinske porodice sada čekaju svoje najmilije. Od ukupno 104 zatvorenika u izraelskim zatvorima, na slobodu se pušta prvih 26.

Mnogi od njih osuđeni su na višegodišnje ili doživotne kazne, u prvom valu odlučeno je da se najprije puste oni čije su kazne gotovo odslužene.

Reporterka Al Jazeere javila se iz Ramale, gdje su se palestinske porodice okupile u iščekivanju dolaska njihovih bližnjih.

„Nalazim se u kompleksu Makata u centru Ramale gdje se sve više porodica okuplja i čeka da vidi zatvorenike koji su bili u zatvoru više od 20 godina. U pozadini se vide zastave Fataha, žute zastave.

Ljudi su prilično uzbuđeni, jer će, kako saznajemo, za manje od sat vremena stići autobus koji je izašao iz zatvora Ayalon u centru Izraela, a onda otišao u zatvor Ofer radi provjere imena i usporedbe s palestinskom listom imena onih koji su trebala izaći, medicinskih pregleda i sastanka s Crvenim krstom.

Saznali smo da je autobus prešao prelaz Ofer i da je na putu ovamo. Kad za manje od sat vremena stigne, očekujemo da će ih palestinski predsjednik Mahmoud Abbas dočekati, što je neka vrsta službenog prijema te da će im poželjeti dobrodošlicu, a onda će biti predati svojim porodicama, koje su zaista uzbuđene što će ih vidjeti.

Čini se da je palestinski predsjednik zaradio određeni politički kapital iz ovoga, za njega je to veliki uspjeh da je na palestinsko tlo vratio makar 26 zatvorenika, od skoro 5.000 zatvorenika koji su trenutno u pritvoru.

Naravno, za manje od 10 sati palestinski i izraelski pregovarački timovi sjest će u Jerusalemu radi još jedne runde razgovora o mirovnom procesu. U tom trenutku palestinski predsjednik mora imati bar neki politički kapital na ulicama Zapadne obale, Gaze i okupiranih teritorija kako bi mogao reći: “Vidite, isplati se sjesti i razgovarati s Izraelcima, upravo su pustili barem 26 naših zatvorenika”, izvještava Sue Turton.

Odluka o njihovom oslobađanju usljedila je nakon napora SAD-a da se pregovori na Bliskom Istoku nastave.

Izrael je pristao na puštanje ukupno 104 palestinska zatvorenika, čiji se povratak kućama, na Zapadnu Obalu i Pojas Gaze, s nestrpljenjem iščekuje.

Izraelski Vrhovni sud odbio je žalbu porodica žrtava, o obustavi vladine odluke, da na slobodu pusti 26 palestinskih zatvorenika. Izazvalo je to nezadovoljstvo ljudi.

Istovremeno, širom Zapadne Obale i Pojasa Gaze traju pripreme za doček dugoočekivanih članova porodice i prijatelja.

Čekali 23 godine

Brat zatvorenika Hosni Sawalha kaže:

“Na ovu sreću čekamo već 23 godine. Čekamo da Hosni bude pušten iz zatvora i da ponovo sjedi sa nama u domu. Pripremili smo mu proslavu, i molimo Boga da se za koji mjesec i oženi. Naša sreća će biti velika”.

Mirovni pregovori trebali bi biti nastavljeni u srijedu u Jerusalemu. Državni tajnik SAD-a John Kerry čuo se s obje strane.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, izjavio je Kerry, posvećen je nastavku mirovnih pregovora, uprkos najavama izraelskih vlasti da će izgraditi još 900 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kerry je ponovio da Sjedinjene Države smatraju nelegitimnim naselja izgrađena na okupiranim teritorijima i dodao da je o tom pitanju vrlo otvoreno i direktno razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Nastavak gradnje na određenim mjestima bio je očekivan i Palestinci su toga svjesni, rekao je Kerry koji očekuje da će se problem raspraviti za stolom.

Dolazi i Ban Ki-moon

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon odlazi ove sedmice na turneju po Bliskom istoku, saopćio je u utorak UN.

Ban Ki-moon će posjetiti Jordan, Ramalu i Jerusalem kako bi “podržao palestinsko-izraelske pregovore”, precizirao je pomoćnik glasnogovornika UN-a Eduardo del Buey podsjetivši da je UN dio
Kvarteta za Bliski istok, sa SAD-om, Rusijom i Evropskom unijom.

Ova turneja će za njega biti prilika da se sastane s glavnim pregovaračima iz oba tabora, kao i sa Martinim Indykom, specijalnim američkim izaslanikom za izraelsko-palestinske pregovore.

Ban Ki-moon se trenutno nalazi u Pakistanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije