Napad na Mursijeve pristalice u Kairu

U sukobima u centru Kaira ima povrijeđenih i uhapšenih.

U centru egipatske prijestolnice Kairu izbili su sukobi kada su pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija napadnute dok su marširale prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, javila je agencija Reuters.

Pristalice nove prelazne Vlade, koja ima podršku vojske, bacale su kamenje i boce sa balkona na ljude koji su marširali, nakon čega je policija upotrijebila suzavac nad demonstrantima. 

Inače, većina od 27 egipatskih provincija dobila je nove guvernere koji su položili zakletvu.

Privremeni predsjednik Egipta Adli Mansour postavio je danas najmanje 18 novih guvernera provincija, uglavnom penzionisanih generala, ojačavši na taj način utjecaj vojske. 

Svrgnuti predsjednik Mursi postavio je veliki broj civila, pripadnika Muslimanske braće, za guvernere provincija tokom svoje jednogodišnje vlasti.

Time je prekinuta veza sa erom Hosnija Mubaraka, kada su na te pozicije dolazili uglavnom policijski i vojni oficiri.

Kritičari privremene egipatske vlasti smatraju da je današnje imenovanje novih guvernera vraćanje unazad.

“Vraćaju se dani Mubaraka”, napisao je poznati bloger Ala Abd El Fatah na svom twitter nalogu.

Bacali kamenje i flaše

Reporterka Al Jazeere ima više detalja iz Kaira o današnjim sukobima:

“Iz improvizovane bolnice sa protesta u Rabija al-Adawiyi smo saznali da je prihvaćeno najmanje 10 povrijeđenih osoba usljed meteža ispred Ministarstva za vakufe tj. zadužbine u centru Kaira. Pristalice svrgnutog predsjednika bile su se okupile ispred ovog Ministarstva na jednom od nekoliko protesta koji su okružili niz ministarstava u centralnom dijelu glavnog grada, među kojima Ministarstvo zdravlja, pravde te Ministarstvo za obrazovanje. No u tom incidentu ispred Ministarstva za vakufe došlo je do sukoba između pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika, naime, mještani nisu odobravali protest te su dvije strane jedna na drugu bacale kamenje i flaše, a na posljetku je intervenisala policija koja je ispalila suzavac kako bi rastjerala gomilu.

Možda najinteresantniji aspekt današnjih događanja jeste suprotstavljanje te dvije stvari: s jedne strane slika protesta pristalica svrgnutog predsjednika te naročito drski protesti ispred ključnih ministarstava, što šalje jednu specifičnu poruku da oni više nisu ograničeni na svoje statične proteste, nego sad marširaju na ključne vladine institucije. S druge strane imamo privremenu vlast koja nastavlja sa formiranjem, s finaliziranjem ključnih pozicija kao što je objava finalnih pozicija guvernera, 25 guvernera je položilo zakletvu, a privremeni predsjednik im je rekao da će vlada nastaviti s tranzicionom mapom puta. Dakle vlada ne odustaje od toga”, izvještava Rawya Rageh.

Mursijevi simpatizeri u utorak su pozvali na masovne demonstracije u znak protesta protiv Vladinog ultimatuma da se uklone njihovi šatori na ulicama Kaira, dok snage sigurnosti povećavaju svoje prisustvo u centru Kaira.

Vlada je zaprijetila da će rastjerati demonstrante iz dva kampa u Kairu gdje se Mursijeve pristalice nalaze više od mjesec dana, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice koja se boji krvoprolića.

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su za Al Jazeeru da su pripradnici sigurnosnih snaga povećali svoje prisustvo u nekoliko ulica u centru Kaira, nakon što su se deseci Mursijevih pristalica okupili oko nekoliko Vladinih institucija, uključujući ministarstva zdravstva, obrazovanja i pravde.

Otkako je policija prošle sedmice izdala ultimatum da se okončaju protesti, Mursijevi simpatizeri pozvali su na okupljanja širom zemlje kako bi zahtijevali puštanje Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, koji je svrgnut i uhapšen 3. jula.

‘Demonstracije milion ljudi’

Alijansa protiv puča, koja podržava Mursija, pozvala je na „demonstracije milion ljudi“, nakon što je egipatsko pravosuđe saopćilo u ponedjeljak da je svrgnutom predsjedniku produžilo pritvor za 15 dana.

Vlasti su objavile plan da uklone demonstrante sa trgova Rabaa al-Adawiya i Nahda u Kairu „postepenim koracima“ te da ih ubijede da napuste ulice mirno.

Međutim, broj demonstranta na trgovima se ne smanjuje, a na trgu Rabaa deseci čuvara volontera čuvali su barikade napravljene od cigli i vreća s pijeskom.

Muslimanska braća, grupa iz koje dolazi i Mursi, insistira na tome da su demonstranti miroljubivi, dok ih Vlada optužuje da su „teroristi“.

U sukobima između Mursijevih pristalica i protivnika, te sigurnosnih snaga, poginulo je više od 250 ljudi od kraja juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO