Keita izabran za predsjednika Malija

Bivši premijer Malija Ibrahim Boubacar Keita izabran je u drugome krugu za predsjednika te zemlje, a njegov protivkandidat Soumaila Cisse priznao je poraz.

Malijci su u nedjelju u drugome krugu birali novog predsjednika koji bi tu zemlju od 14 miliona stanovnika trebao izvući iz duboke političko-vojne krize.

“Moja porodica i ja čestitali smo Keiti na pobjedi. Neka Bog blagoslovi Mali”, napisao je na svom službenom Twitter profilu bivši ministar finansija Cisse (63).

Cisse je ranije u ponedjeljak izjavio da su izbori bili obilježeni prevarama i zastrašivanjima. Međutim, međunarodni i lokalni posmatrači rekli su da je izborni proces, uprkos manjim nepravilnostima, bio vjerodostojan.

“Ovaj izbor, sa gledišta demokratskih standarda, je uspjeh”, rekao je voditelj posmatračke misije Evropske unije Louis Michel. Dodao je da su to izbori koji omogućuju da Mali završi započeti proces i vrati se demokratiji.

Reporter Al Jazeere Ahmed Idris, koji izvještava iz izbornog štaba Keite u Bamaku, kazao je da su Malijci generalno sretni jer su došli do mira i što je zemlja napokon dobila predsjednika.

Pobjeda Keite (68), koji je 2001. osnovao vlastitu stranku Okupljanje za Mali, bila je očekivana jer je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio 39,79 posto glasova, a Cisse 19,70.

Vojni udar i sukobi

Novo vodstvo zemlje trebalo bi uspostaviti ustavni poredak narušen vojnim udarom 22. marta 2012, nakon čega je sjeverni Mali došao pod kontrolu grupa povezanih sa Al-Kaidom.

Kriza je počela u januaru 2012. napadom pobunjenih Tuarega na sjeveru zemlje, a slijedio je državni udar kojim je srušen izabrani predsjednik Amadou Toumani Toure. Početkom 2013. počela je međunarodna vojna intervencija koju je predvodila Francuska.

Zbog sukoba, 500.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova. Novi predsjednik trebao bi obnoviti ekonomiju zemlje i početi proces pomirenja, pogotovo s manjinskim Tuarezima.

Diplomati se sada nadaju da će izbori Keiti dati snažan mandat za pregovore o trajanom miru sa pobunjenim Tuarezima, za reformiranje vojske i rješavanje duboko ukorijenjene korupcije, navode agencije.

“Ovo je važna faza u tranziciji Malija prema miru i pomirenju”, rekao je Specijalni izaslanik UN-a za Mali Bert Koenders. “Postojale su male nesavršenosti … ali odsutnost nasilja bila je impresivna u zemlji koja je tek izašla iz sukoba”, dodao je.

MUJWA, jedna od grupa koje su prošle godine preuzele kontrolu nad sjeverom Malija, zaprijetila je napadima na biračkim mjestima prije prvog kruga predsjedničkih izbora 28. jula, ali je izborni proces prošao bez ikakvog nasilja.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Novog predsjednika države Mali čeka težak posao. Nakon svrgavanja bivšeg predsjednika, prije više od godinu dana, a zatim i francuske vojne intervencije kojom su poraženi pobunjenici na sjeveru, trebat će pomiriti narod jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO