Izrael odobrio izgradnju 900 novih kuća

Jerusalemska općina odobrila je izgradnju 942 nove nelegalne naseljeničke jedinice na području okupiranog istočnog Jerusalema, kazao je lokalni zvaničnik uoči planiranog nastavka pregovora sa Palestincima.

Nove jedinice su dodatak nakon što je Izrael u nedjelju odobrio 1.200 novih kuća, a ovaj potez je razljutio Palestince i izazvao kritike međunarodne zajednice.

„Jerusalemska općina je odobrila plan izgradnje 942 kuće u Gilu“, kazao je općinski savjetnik Yosef Pepe Alalu. Gilo je već postojeće nelegalno naselje u istočnom Jerusalemu.

Rafael Aren, diplomatski dopisnik za novine Times of Israel, za Al Jazeeru je govorio o motivaciji gradnje novih naselja i puštanja palestinskih zatvorenika.

“Ni predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas, ni izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu htjeli učestvovati u ovakvom procesu. Ali državni sekretar John Kerry došao je šest puta u ovaj region. Vršio je jak pritisak na oba lidera, a onda su, kako se čini, obojica sebi rekli: “Ako moram učestvovati u razgovorima sa stranom u koju baš nemam povjerenja i ako ne vjerujem u mogućnost sporazuma o finalnom statusu, zašto ne bih uzeo nešto za svoj narod?” Zato sad imamo puštanje zatvorenika, izraelski vrhovni sud dao je svoju potvrdu, što znači da će do puštanja doći, najvjerovatnije u ponoć po lokalnom vremenu, biće pušteno 26 zatvorenika.  S druge strane imate više od 2000 domova koji će biti izgrađeni izvan granica iz 1967. godine. Dakle, na neki način, zasigurno John Kerry misli da sad kad je omogućio obojici lidera da pokažu nešto kod kuće, i nakon što je na neki način ušutio kritičare, da se sad Abbas i Netanyahu mogu fokusirati na ozbiljne pregovore i možda ostvariti napredak.”

Američki državni sekretar John Kerry u ponedjeljak je kazao kako posljednje izraelske najave gradnje naselja vjerovatno neće poremetiti pregovore koji se trebaju nastaviti ove sedmice.

Kerry, koji je u posjeti Kolumbiji, pokušao je umiriti atmosferu na Bliskom istoku, kazavši kako su ovi planovi izgradnje „očekivani u određenom stepenu“, te pozvavši obje strane da riješe velika pitanja.

„Znali smo da će biti nastavak gradnje na određenim mjestima i mislim da to Palestinci razumiju“, dodao je šef američke diplomatije.

Potreba pregovora

Palestinci su kritizirali plan o izgradnji za koji i zvanični Washington i Evropska unija kažu da je ilegalan i da potkopava napore ka pronalaženju mira.

Kerry je pozvao Palestince da „ne reagiraju negativno“ na izraelske najave izgradnje novih naselja, istakavši potrebu povratka za pregovarački sto.

Posljednji pregovori iz 2010. godine su propali zbog ilegalnih naselja, koji su protivzakoniti prema međunarodnom zakonu.

Kerry je dodao: „Mislim da su najave gradnje, ili jedna od njih, iznad nivoa očekivanja i o tome se upravo razgovara“.

Američki državni sekretar, koji je prošlog mjeseca osigurao nastavak mirovnih razgovora, kazao je kako nije očekivao da posljednja dešavanja postanu „izbočina na putu“, ali je istakao kako su za SAD sva ovakva naselja nelegalna.

Stav Rusije

Rekao je kako je razgovarao sa izraelskom pregovaračicom Tzipi Livni, te da je telefonom pozvao premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

„Ovo, zapravo, ističe važnost brzog povratka pregovorima i rješavanje pitanja u odnosu na naselja koja će se riješiti tako što će se riješiti pitanja sigurnosti i granica“, izjavio je Kerry.

„Jednom kada se riješi pitanje granica i sigurnosti, riješeno je pitanje naselja. Još jednom pozivam sve strane da ne reagiraju negativno, niti da provociraju.“

Palestinski zvaničnici su kritizirali objavu izgradnje kao potez koji za cilj ima „sprečavanje“ mirovnih pregovora.

„Jasno je kako izraelska Vlada namjerno pokušava sabotirati američke i međunarodne napore za nastavak pregovora tako što odobrava izgradnju novih naselja tri dana prije palestinsko-izraelskog susreta“, kazao je palestinski pregovarač Mohammed Shtayeh.

Rusija je izraelski potez opisala kao „kontraproduktivni korak koji komplicira atmosferu razgovora“.

No, Netanyahuov glasnogovornik Mark Regev tvrdi kako su nove jedinice „u područjima koja će ostati dio Izraela kroz bilo kakav budući mirovni sporazum“.

„Ovo ništa ne mijenja“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije