Fidel Castro proslavio 87. rođendan

Castro se s vremena na vrijeme pojavi u medijima kako bi svoje pristaše uvjerio da je još tu i frustrirao one koji bi željeli da nije (Al Jazeera)

Fidel Castro navršio je u utorak 87 godina, dok se Kuba pokušava distancirati od njegove vladavine duge pola stoljeća i ostvariti politički i ekonomski zaokret pod vodstvom brata Raula.

Proslava rođendana jednog od najpoznatijih latinoameričkih revolucionara proteklih je godina prolazila tiho, a koncert u muzeju Jose Marti u centru Havane bio je jedini službeni događaj upriličen tom prigodom, prenosi Hina.

Castro obavlja svoje dnevne aktivnosti daleko od očiju javnosti i ne zna se koliki je stvaran utjecaj “komandanta” na prilike u zemlji.

S vremena na vrijeme pojavi se u medijima kako bi svoje pristaše uvjerio da je još tu i frustrirao one koji bi željeli da nije.

Castrov utjecaj

“Više niko ne vjeruje da Fidel utječe na dnevnu politiku”, rekao je zapadni diplomat, “ali to ne znači da ga se ne pita oko važnih stvari i da nije važno kada nešto kaže”.

Fotografije susreta vremešnog Castra s visokim dužnosnicima povremeno se objavljuju u državnim medijima, kao i njegovi tekstovi, iako puno rjeđe od nekoć redovitih “Razmišljanja” o globalnim pitanjima.

Nekoć snažan, plećat muškarac sada je pogrbljen, teško hoda, a nekad gromoviti govori postali su poput tihih šaptaja.

Castro kojega nazivaju “historijski vođa revolucije” živi u skromnoj kući u predgrađu Havane sa suprugom Daliom Soto del Valle, u blizini sinova i unučadi, u kojoj čita, piše i prima posjete.

Kubanci koji su ga nedavno izbliza vidjeli izvan doma kažu kako djeluje lucidno i u razmjerno dobrom stanju, s obzirom da je gotovo umro 2006. nakon višestrukih operacija trbuha i debelog crijeva.

Izvor: Agencije