Češka Vlada podnijela ostavku

Premijer Jiri Rusnok ostavku je podnio predsjedniku Milošu Zemanu (EPA)

Češka Vlada, sa ekonomistom Jirijem Rusnokom na čelu, podnijela je danas ostavku pošto joj je prošle sedmice izglasano nepovjerenje u Parlamentu, nakon samo mjesec dana na vlasti, izjavio je glasnogovornik češkog premijera.

Premijer je ostavku podnio predsjedniku Milošu Zemanu, a Vlada će ostati na dužnosti kao prelazna, moguće još nešto više od dva mjeseca, dok političke stranke ne postignu dogovor o održavanju prijevremenih izbora najesen, prenosi Reuters.

Donji dom češkog Parlamenta izglasao je u petak nepovjerenje Vladi premijera Rusnoka, saveznika predsjednika Miloša Zemana.

Političke turbulencije

Protiv njegovog kabineta izjasnilo se 100 poslanika, dok je podršku dobio od 93 poslanika.

Prema važećem zakonodavstvu, da bi Parlament izglasao povjerenje, potrebno je da to podrži više od polovine prisutnih poslanika.

Vlada sa Rusnokom na čelu imenovana je 10. jula, a prema zakonu morala je u roku od 30 dana “proći” glasanje o povjerenju u Parlamentu.

Prethodni premijer Češke Petr Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa partije, poslije višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nađova.

Izvor: Agencije


Povezane

Češki predsjednik Miloš Zeman imenovao je ministre u novoj tehnokratskoj Vladi, koja treba pripremiti budžet za 2014. godinu.

Published On 10 Jul 2013

Petar Nečas podnio ostavku predsjedniku Češke. Na čelu Vlade ostaje do imenovanja novog premijera. Češka je tako ušla u političku krizu oko toga ko će činiti sastav nove Vlade. Nisu isključeni ni prijevremeni izbori.     

Published On 17 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO