Tužitelji: Navaljni primio strani novac

Navaljni sedmicama vodi aktivnu kampanju u Moskvi uoči lokalnih izbora 8. septembra, premda mu prijeti zatvorska kazna (EPA)

Rusko državno tužilaštvo saopćilo je u ponedjeljak da je Aleksej Navaljni primio novac iz inostranstva za svoju utrku za lokalne izbore u Moskvi, što je zakonom zabranjeno, no to su saradnici ruskog opozicionog lidera negirali.

„Tokom provjere potvrđeno je da je novac za kampanju Alekseja Navaljnog uplaćen iz inostranstva“, ističe se u saopćenju Tužilaštva.

Kako se dalje navodi u saopćenju, više od 300 fizičkih i pravnih osoba iz inostranstva i anonimni donatori iz 46 država, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Finska, Velika Britanija, Švicarska i Kanada, uplatilo je novac Navaljnom i članovima njegovog tima preko ruskog sistema internetskog plaćanja.

Ruski zakon zabranjuje kandidatima na izborima da primaju novac izvana za svoju predizbornu kampanju.

Rusko državno tužilaštvo, koje je počelo provjeru nakon optužbi ultranacionalističkog zastupnika Vladimira Žirinovskog u tom smislu, poslalo je dokumente Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje će odlučiti hoće li pokrenuti istragu.

Aktivna kampanja

Saradnici Navaljnog odbijaju sve optužbe.

„Veoma pazimo odakle dolazi novac za kampanju“, rekao je predstavnik njegovog tima Vladimir Ašurkov za agenciju Ria Novosti, dodajući da su primali novac samo od ruskih građana.

Aleksej Navaljni (37), koji je javnosti postao poznat pošto je na svom blogu i na društvenim mrežama pisao o korupcijskim skandalima u državnim kompanijama, već nekoliko sedmica vodi aktivnu kampanju u Moskvi uoči lokalnih izbora 8. septembra, premda mu prijeti zatvorska kazna.

On je 18. jula osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere novca u državnoj kompaniji za gospodarenje šumom, pri čemu nije priznao krivnju.

No, protivno svim očekivanjima, dan nakon presude pušten je na slobodu dok sud ne prouči njegovu žalbu.

Izvor: Agencije