Snowdenov otac dobio vizu za Rusiju

Lon Snowden ponovo izrazio sumnju da se njegovom sinu može pošteno suditi u Sjedinjenim Državama (Reuters)

Otac Edwarda Snowdena, bivšeg američkog obavještajca koji je u bjekstvu, dobio je vizu za Rusiju i otputovat će tamo kako bi posjetio sina, saopćio je on i njegovi advokati.

Advokat Bruce Fein rekao je u gostovanju na televiziji ABC u nedjelju da su on i Lon Snowden bili skeptični oko obećanja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da će ograničiti Vladine programe nadgledanja, te da sumnjaju da se Edwardu Snowdenu može pošteno suditi u Sjedinjenim Državama.

“Imamo vize. Imamo datum, koji sada nećemo otkriti”, rekao je Fein novinarima ispred svog doma u Pennsylvaniji, dodavši da će putovati u Rusiju “uskoro”.

“Planiramo posjetiti Edwarda i predložiti advokate odbrane koji imaju iskustva u suđenjima za špijunažu”, kazao je.

Kritike američkih zvaničnika

Edward Snowden je bio na aerodromu u Moskvi više od pet sedmica prije nego što mu je Rusija 1. augusta osigurala azil na jednu godinu.

Njegov otac je u intervjuu za agenciju Reuters u srijedu kazao da nije razgovarao s njim otkako je napustio SAD i otišao u Hong Kong.

Kritizirao je i način na koji se Obamina administracija bavi cijelim slučajem, te je dodao da “nije otvoren” za nagodbu kako bi se njegov 30-godišnji sin vratio u SAD.

“Jedina nagodba će biti istinska pravda”, rekao je, iskazavši još jednom zabrinutost da se prema njegovom sinu neće postupati dobro, jer je njegovo pravo na pošteno suđenje ugroženo javnim kritikama američkih zvaničnika.

“Kada razmatrate mnoge izjave koje su dali naši lideri, lideri u Kongresu, one su apsolutno neodgovorne i nedosljedne našem sistemu pravde”, dodao je Snowden. 

Izvor: Agencije