Izrael odobrio oslobađanje grupe Palestinaca

Izraelske vlasti odobrile su oslobađanje 26 palestinskih zatvorenika u narednih nekoliko dana, a na osnovu dogovora o obnovi mirovnih pregovora sa Palestinom, kome su posredovale Sjedinjene Američke Države.

Mirovni pregovori su obnovljeni krajem jula u Washingtonu poslije zastoja od tri godine zbog spora oko izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim područjima.

To će biti prva grupa od ukupno 104 zatvorenika, čije oslobađanje je odobrila Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Odluka o puštanju prve grupe je donijeta tri dana prije druge runde pregovora koja će se održati u Jerusalemu, a potom na Zapadnoj obali, navodi Reuters.

Palestinski zatvorenici trebali bi biti pušteni na slobodu u manjim grupama tokom idućih nekoliko mjeseci.

Erekat: Gradnja ugrožava pregovore

U međuvremenu, nakon što je Izrael dao konačno odobrenje za izgradnju više od 1.000 novih jevrejskih domova na okupiranim palestinskim teritorijama, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da novo naselje ima za cilj da naruši drugu rundu pregovora o miru.

U izjavi za Reuters, Erekat je izrazio optimizam da će se pregovori nastaviti, ali je upozorio da je palestinsko strpljenje u odnosu na naselja ograničeno. “Oni koji rade stvari da naruše mirovni proces su odlučni da primoraju ljude poput nas da napuste pregovarački sto”, rekao je Erekat.

Kako je kazao, ako izraelska Vlada vjeruje da će svake sedmice prelaziti crvenu liniju s takvim aktivnostima, onda reklamira neodrživost pregovora.

Bliskoistočni mirovni pregovori obnovljeni su krajem jula u Washingtonu zahvaljujući nastojanjima američkog državnog sekretara Johna Kerryja, koji je od februara šest puta posjetio region da bi to postigao.

‘Bez ozbiljnog pristupa’

Konkurs za gradnju hiljadu novih stanova na Zapadnoj obali, te u Istočnom Jerusalemu, što ga je raspisalo izraelsko Ministarstvo gradnje, pokazuje da Izrael ne pristupa ozbiljno mirovnim pregovorima, rekao je u nedjelju palestinski pregovarač Mohammed Shtayeh.

Izraelske vlasti su precizirale da će se graditi na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Istočni Jerusalem je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na tim teritorijama, koje će obuhvatiti i Pojas Gaze.

Ministar Uri Ariel rekao je da će zapravo skoro 800 stanova izgraditi u Istočnom Jerusalemu i skoro 400 u nekoliko velikih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinski predsednik Mahmoud Abbas je dugo odbijao da se vrati za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne širenje jevrejskih naselja, ali je popustio pod jakim pritiskom SAD-a,  prenosi AP.

Izvor: Agencije