Australija odlučno protiv azilanata

Nakon nedjeljne predizborne debate u Australiji, ankete pokazuju da je oporbeni lider Tony Abbott ispred premijera Kevina Rudda, a obojica obećavaju da će zauzeti čvrst stav protiv tražitelja azila koji čamcima dolaze u Australiju.

Procjenjuje se kako je više od 50.000 tražitelja azila došlo u Australiju brodom otkako je, prije šest godina, aktualna Vlada preuzela dužnost, a većini azilanata dozvoljeno je da ostanu kao izbjeglice.

Kao šef skupine za ljudska prava u Afganistanu, Obaidullah Mehak bio je očita meta za talibane.

Ubili su mu oca i svih sedmero braće i sestara, a njega su pokušali ubiti šest puta.

„Svaki dan riskirao sam izlazeći van. Išao sam na posao i vraćao se skriven pod velikim šalom. Automobil sam parkirao uvijek na drugom mjestu, a kući išao različitim putevima“, priča Mehak.

Stigli u ‘pravo vrijeme’

Sudjelovanje na konferenciju na Baliju iskoristio je kako bi zatražio azil u Indoneziji, no tamo su mu rekli kako će trebati godine da se ocijeni je li on izbjeglica ili ne.

Zato je odlučio platiti blizu 10.000 eura krijumčarima ljudi da bi brodom stigao u australske vode, a njegov slučaj sad se obrađuje u australskom izbjegličkom sistemu.

Trenutačno živi u Melbourneu, ali samo zato što je njegov brod stigao u travnju i zato smatra „srećom“ što je u Australiju „stigao u dobro vrijeme, u pravo vrijeme“.

I Asif Ali, tražitelj azila iz Pakistana, „sretan je što je na sigurnom“ i stoga je zahvalan Vladi Australije.

Dobri programi za izbjeglice

Novopridošlice uče engleski, rad na računalu i poslovne vještine, a Australija je „svjetski prvak“ po svojim programima za izbjeglice.

„Australija vam daje najbolji početak da izgradite uspješan život“, tvrdi Cath Scarth iz Agencije za usluge naseljenja.

No, zbog pritiska glasača i predstojećih izbora, australska Vlada je najavila novu politiku zaustavljanja brodova.

Kako bi odvratili tražitelje azila od opasnog putovanja, rekli su da će svi koji su stigli 19. srpnja ili nakon tog datuma biti deportirani u Papua Novu Gvineju ili Nauru, te im najavili kako se nikad neće moći nastaniti u Australiji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO