Zapad ubjeđuje vojsku da ne koristi silu

Mursijeve pristalice ispred džamije Rabaa al-Adawiya u Kairu (EPA)

Zapadni i arapski posrednici, kao i neki članovi egipatske vlade, pokušavaju ubijediti vojsku da izbjegne primjenu sile u rasterivanju demonstranata, kojih se ponekad okupi i na desetine hiljada, izvještava Reuters.

Svako novo nasilje će gotovo sigurno produbiti egipatsku političku krizu i omesti vladu u bavljenu ključnim problemima, među kojima i krhkom egipatskom privredom, naveo je Reuters.

Egipatska policija će uskoro započeti akciju protiv pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, koji se nalaze u protestnim kampovima u Kairu, javlja Reuters.

Sigurnosni i vladini izvori kažu da će akcija započeti u ponedjeljak ujutro.

Stotine žena marširale su centralnim Kairom u znak protesta protiv vojnog šefa Al-Sisija, uzvikujući: „Sisi je izdajica, Sisi je ubica.

„Državne sigurnosne snage će biti raspoređene oko kampova u zoru, kao dio procedura koje će na kraju dovesti do rastjerivanja“, rekao je viši sigurnosni zvaničnik Reutersu.

Izvor kaže da je okruživanje kampova prvi korak.

Agencija Associated Press kaže da će sigurnosne snage opkoliti dva protestna kampa u naredna 24 sata. Reporter Al Jazeere Simon McGregor-Wood kaže da je još prerano za potvrdu ovih informacija.

Veliki konvoj

„Treba naglasiti da su mnogi mislili kako vlada i vojska neće djelovati protiv ovih kampova dok god traje ramazanski Bajram – a on završava večeras.“ Drugi sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je odluka o pokretanju akcije donesena nakon sastanka između ministra unutrašnjih poslova i njegovih savjetnika.

„Državne sigurnosne snage će biti raspoređene oko kampova u zoru, kao dio procedura koje će na kraju dovesti do rastjerivanja“, rekao je viši sigurnosni zvaničnik.

Hiljade ljudi izašlo je u nedjelju na ulice, sa zahtjevom da se Mursi vrati na posao. Veliki konvoj automobila na kojima se vide fotografije svrgnutog predsjednika prolazi Kairom uz zvuke automobilskih sirena.

Stotine žena marširale su centralnim Kairom u znak protesta protiv vojnog šefa Al-Sisija, uzvikujući: „Sisi je izdajica, Sisi je ubica.“ Mursijeve pristalice kažu da ih samo vraćanje predsjednika može natjerati na okončanje protesta, uprkos nekoliko upozorenja privremene vlade da će kampovi biti rasformirani nakon završetka ramazanskog Bajrama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ako se kriza u Egiptu uskoro ne riješi učešćem i Muslimanskog bratstva, uskoro bi moglo doći do pravog građanskog rata, s obzirom na veliku polarizaciju političkih snaga i manipulaciju vojne hunte.

opinion by Osman Softić
Published On 01 Aug 2013

Naglaa Mahmoud kazala hiljadama pristalica da će se svrgnuti predsjednik vratiti, demonstranti se sukobili širom Egipta.

Published On 08 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO