U Maliju drugi krug predsjedničkih izbora

Građani Malija u nedjelju izlaze na birališta izabrati novog predsjednika koji će povesti zemlju u novo doba mira i demokratije poslije prvih izbora nakon vojnog puča, koji je prošle godine uzdrmao jednu od najstabilnijih demokratija u regionu.

Skoro sedam miliona birača treba izabrati između bivšeg premijera Ibrahima Boubacara Keite i bivšeg ministra finansija Soumalia Cissea. Onaj ko bude izabran treba izvesti državu iz krize koja je prošle godine omogućila pobunjenicima da zauzmu prostrani pustinjski sjever Malija.

Oni su kasnije protjerani u vojnoj intervenciji predvođenoj Francuzima. Oba kandidata su izrazila uvjerenost u pobjedu u drugom krugu, pošto u prvom krugu, održanom 28. jula, niko od 27 kandidata nije dobio većinu glasova.

Međunarodna pomoć

Ovi izbori, prvi od 2007. godine, od ključnog su značaja za odmrzavanje više od četiri milijarde dolara pomoći obećane nakon što su međunarodni donatori prekinuli slanje pomoći poslije prošlogodišnjeg puča.

Posljednji dani predizborne kampanje prošli su, uglavnom, bez događaja, pošto su gradovi i mjesta pusti jer su Malijci – od kojih su više od 90 posto muslimani, ostali kod kuće da proslave kraj svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

Ova dva kandidata su imala priliku da se sretnu i na predsjedničkim izborima 2002. kada ih je porazio Amadou Toumani Toure, koga je vojna hunta svrgla u martu 2012. pred kraj njegovog posljednjeg mandata.

Ponovnim uspostavljanjem demokratske uprave u zemlji Francuska će moći povući većinu od 4.500 vojnika koje je u januaru poslala u Mali da poraze ekstremiste koji su okupirali sjever zemlje u haosu koji je nastao poslije puča.

Keita, koga smatraju favoritom, u prvoj rundi je vodio za više od 20 procentnih bodova ispred rivala, ali Cisse je optimista. “Uvjeren sam u pobjedu zato što se ovi glasovi ne dodaju na glasove iz prvog kruga. Bit će novih glasova, ovo su novi izbori. Sve ponovo počinje od nule”, izjavio je 63-godišnji Sise za AFP.

On se žalio na brojne nepravilnosti prvom krugu u kome je glasalo 3,5 miliona birača. Više od 400.000 glasačkih listića iz prvog kruga proglašeno je nevažećim. Međutim Ustavni sud Malija je odbacio žalbu Cissea i potvrdio da je Keita (68) osvojio 39,8 posto glasova, a Cisse 19,7 posto.

Pomirenje u zemlji

Keita je apelovao na birače da mu u drugom krugu daju “jasnu i čistu” većinu kako ne bi mogli da mu “ukradu” pobjedu. “Imajući u vidu rezultate iz prvog kruga, postoje realne šanse da će oni biti potvrđeni u drugom krugu. Moj prioritet će biti pomirenje u zemlji poslije traume koju je doživjela. Potreban je novi početak”, rekao je on.

Keita tvrdi da ima podršku većine kandidata koji su ispali u prvom krugu i uticajnog vjerskog establišmenta u Maliju, dok najveća stranka u zemlji Adema podržava Cissea. Mirovna misija UN, u okviru koje se nalazi više od 6.000 afričkih vojnika, zadužena je za sigurnost na izborima i nekoliko mjeseci poslije izbora. Do kraja godine u sastavu mirovnih snaga bit će 11.200 vojnika i 1.400 policajaca.

Mali je treći najveći proizvođač zlata u zemlji, ali privredni rast u zemlji prošle godine se smanjio za 1,2 posto, a rasprostranjeno siromaštvo je doprinijelo nemirima na sjeveru, gdje se nekoliko grupa bore za dominaciju u praznom prostoru koji je nastao kada su pobunjenici pobjegli.

U sjevernom dijelu Malija pretežno žive Tuarezi i Arapi koji optužuju podsaharske etničke grupe koje žive na uspješnijem jugu zemlje za marginalizaciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Preliminarni rezultati izbora u Maliju koji su održani u nedjelju pokazuju da bivši premijer Ibrahim Abubakar Keita ima vodstvo. Ovo su prvi izbori od vojnog udara prošle godine, u kojem je zemlja faktički podijeljena na dva dijela. Ali, neke od izbjeglica koje su pobjegle iz Malija spriječene su da glasaju. Od 70.000 ljudi u izbjegličkom […]

Published On 31 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO