Izrael: Nova gradnja na palestinskoj zemlji

Izraelski ministar zadužen za stanovanje dao je konačno odobrenje za izgradnju više od 1.000 stanova u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, samo tri dana prije druge runde nedavno obnovljenih izraelsko palestinskih mirovnih pregovora.

Precizirano je da će se graditi ne samo u naseljima na Zapadnoj obali, već i u istočnom Jerusalemu, na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Uslov za pregovore

Istočni Jerusalem je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci žele osnovati nezavisnu državu na tim teritorijama koja će obuhvatiti i pojas Gaze. Ministar Uri Ariel rekao je da će zapravo skoro 800 stanova izgraditi u istočnom Jerusalemu i skoro 400 u nekoliko velikih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je dugo odbijao da se vrati za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne širenje jevrejskih naselja, ali je popustio pod jakim pritiskom SAD,  prenosi AP.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Jen Psaki je u petak istakla da se SAD protive izgradnji jevrejskih naselja koja se ilegalno podižu na teritoriju Palestine.

“SAD ne prihvata izgradnju jevrejskih naselja i protive se legitimiziranju tih naselja”, rekla je tada Psaki.

Evropska unija (EU) izdala je sredinom jula zabranu finansiranja i saradnje s izraelskim institucijama koje se nalaze na palestinskim teritorijama okupiranim nakon rata 1967. godine.

Glasnogovornica Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić je kazala kako je ta odluka u skladu s dugogodišnjim stavom EU-a prema ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranim teritorijama. Izrael je odbacio tu odluku, a izraelski ministri su je nazvali “zemljotresom” i “pozivom na buđenje”.

Izvor: Agencije