Zapad: Sukob u Egiptu je neminovan

Mursijeve pristalice odlučile su proslaviti i rođendan svrgnutog predsjednika (AP)

Unatoč stalnim upozorenjima privremenih vlasti da će razbiti prosvjede na kairskim ulicama, pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija nastavili su se okupljati, a danas su odlučili i proslaviti predsjednikov rođendan.

Jedna je skupina prosvjednika na trg Rabia al-Adavija donijela i veliku rođendansku tortu na kojoj je bila fotografija prvog demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Koordinator akcije Muhammed Sherif izjavio je kako obilježavanje Mursijevog rođendana ne predstavlja zahtjev samo jedne skupine za njegov povratk na vlast, nego cijelog naroda.

„Ustrajat ćemo na svojim zahtjevima i ostati na ulicama sve dok se Mursi ne vrati na položaj predsjednika zemlje“, poručila je nezavisna aktivistikinja Farah Muhammed.

Prije više od mjesec dana, nakon višednevnih prosvjeda i povremenih sukoba Mursijevih pristalica i protivnika, svrgnuta je Mursijeva vlada nakon čega su njegove pristalice počele prosvjede na trgovima Rabia al-Adavija i Nahda negodujući protiv vojne samovolje.

Ban Ki-moon opet pozvao na dijalog

U međuvremenu su privremene vlasti upozorile prosvjednike da se povuku s ulica i trgova, no oni se se na te pozive oglušili i nastavili okupljanja povećavajući tako zabrinutost međunarodne javnosti po kojoj je nasilna konfrontacija neminovna.

Lideri Muslimanske braće su od okupljenih zatražili da ostanu čvrsto pri svojim zahtjevima da se Mursi vrati na vlast poručujući vojnicima da im „mjesto nije u politici“.

Privremene su vlasti ranije priopćile kako neće razbijati prosvjede u glavnom gradu Egipta zbog poštovanja svetog mjeseca Ramazana kako bi dali vremena stranim posrednicima da pokušaju još jednom pronaći rješenje za izlazak iz krize.

I glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon još jednom je izrazio duboku zabrinutost zbog političke krize u Egiptu te pozvao sve strane da izbjegnu provokacije i priklone se dijalogu.

Pozvao je Egipćane da se klone akcija i izjava koje bi mogle biti protumačene kao provokacija te pozvao na „iznalaženje novih pristupa prema istinskom političkom procesu čiju bi osnovu činilo pomirenje“.

Izvor: Agencije