Turska savjetuje građanima da napuste Liban

Iako posada broji devet članova, samo su piloti oteti (Reuters)
Iako posada broji devet članova, samo su piloti oteti (Reuters)

Turska je pozvala svoje građane da napuste Liban nakon što su naoružani muškarci oteli dvojicu pilota Turkish Airlinesa u Bejrutu.

Pored toga, odlučili su povući svoje trupe iz UNIFIL mirovnih snaga stacioniranih u južnom Libanu, javili su mediji te zemlje. Dvojicu turskih pilota, zaposlenih u Turkish Airlinesu, oteli su naoružani muškarci koji su presreli njihov autobus u petak ujutro.

„Zbog trenutne situacije, od vitalnog značaja je da naši stanovnici izbjegavaju putovati u Liban,“ rekao je ministar vanjskih poslova u subotu. „Predlažemo građanima koji su još uvijek u Libanu da se vrate u Tursku ako mogu, a ako moraju ostati, da preduzmu sve potrebne mjere da osiguraju vlastitu sigurnost, te da budu na oprezu“, stoji u izjavi.

Obezbijediti sigurnost

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je također izrazilo očekivanja da vlada Libana poduzme „sve potrebne mjere“ da obezbijedi sigurnost turskih građana u zemlji.
Izjava UNIFIL-a

Libanski mediji javljaju da je Turska odlučila povući većinu svojih mirovnih snaga iz te zemlje. „Šestog augusta je UNHQ ured za mirovne operacije obavijestio UNIFIL da je vlada Turske odlučila povući Turkish Engineering Construction Company iz UNIFIL-a, od početka prve sedmice septembra“, kaže se u obavještenju UNIFIL-a, prenosi ilbanski Daily Star.

„Oko 280 ljudi će se povući, dok će 58 ostati u sastavu pomorskih snaga“, rekao je šef UNIFIL-a.
Zuwar al-Imam Reda, do sada nepoznata grupa, rekla je da je izvršila otmicu, te da zahtjeva oslobađanje grupe libanskih šiitskih hodočasnika koji su prošple godine oteti u Siriji, prenose turski i libanski mediji.

Turkish Airlines je objavio da su oteti piloti Murat Agca i Murat Akpinar. Turski ambasador u Libanu Inan Ozyildiz, rekao je da je devetočlana posada Turkish Airlinesa, putovala sa aerodroma prema hotelu, kada su oteti.

Oteti su samo piloti, dok ostalih sedam stjuarta nisu bili meta otmice.

Otmice u Halepu

Dvojica Turaka su prošle godine nakratko oteti u Libanu, nakon hapšenja 11 libanskih šiita u Sirijskoj proviniciji Halep. Dvojica šiita su u međuvremenu puštena.

Oteti muslimani su bili dio grupe hodočasnika koji su se vraćali iz Irana. Predstavnik porodica otetih Libanaca opovrgnuo je bilo kakvu umješanost porodica u otmici pilota.
Turska vlada otvoreno podržava sirijsku opoziciju, dok Hezbollah, naoružana libijska šiitska politička grupa, aktivno podržava snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO