Spiegel: Evropa glavna meta špijunaže NSA

Barack Obama je obećao da će izvršiti reviziju američkog sistema za nadzor (Reuters)

Evropska unija je među glavnim metama na listi za špijuniranje Nacionalne sigurnosne agencije SAD, piše njemački nedjeljnik Spiegel, pozivajući se na dokument koji mu je dostavio bivši američki obavještajac Edward Snowden.

U povjerljivom dokumentu od aprila 2013. godine navodi se da američke tajne službe posebno interesuje prikupljanje podataka o vanjskoj politici, međunarodnoj trgovini i ekonomskoj stabilnosti evropskog bloka, navodi njemački list.

Zemlje od interesa

Na skali od jedan do pet ove oblasti su u okviru istog dokumenta rangirane na prva tri mjesta kao najvažnije, dok su preostala dva, manje važna, zauzele nove tehnologije i energetska sigurnost EU.

Kada je riječ o špijuniranju pojedinačnih zemalja, Washington najviše interesuju Kina, Rusija, Iran, Pakistan i Sjeverna Koreja, dok su “srednje zanimljive” Njemačka, Francuska i Japan, piše Spiegel.

Novi podaci potvrđuju navode iz dokumenata američke službe NSA koja je Snowden objelodanio ranije, a u kojima se tvrdi da Washington priskluškuje zvaničnike EU u Briselu i SAD.

Podaci koje je odbjegli američki obavještajac objavio proteklih sedmica pokazuju da SAD sistematski presreće velike količine telefonskih i internet podataka širom svijeta.

Američki predsjednik Barack Obama od tada nastoji uvjeriti saveznike i Amerikance da je obim špijuniranja znatno manji, a obećao je da će izvršiti reviziju američkog sistema za nadzor, obećavši veću transparentnost i bolju kontrolu.

Izvor: Agencije