Britanci ne žele biti europski državljani

Viviane Reding tvrdi kako su zajednički dokumenti namijenjeni smanjenju birokratskih ograničenja (EPA)

Britanci će uskoro, nakon što Europska unija uvede svoje izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, biti obilježeni kao europski državljani, upozorili su visoki dužnosnici britanske vlade.

Vladin dužnosnik Eric Pickles izrazio je bojazan da bi, prema novim regulativama, u idućih tri godine zastava EU mogla zamijeniti kraljevski grb na svim službenim dokumentima, a vlada je priznala kako je nemoćna u zaustavljanju uvođenja ove formalnosti jer je ona u skladu s Lisabonskim ugovorom.

„Od kolijevke pa do groba, Britanci će biti pod zastavom EU, pošto se Bruxelles počinje miješati u rođenje, smrt i brak. Ovaj nametnuti europski zakon je agresivna propagandna kampanja da se primoraju vijeća i državne institucije da u svakoj prilici izlože zastavu EU“, tvrdi Pickles.

EU inzistira na tome da je izgled dokumenata stvar izbora, ali Pickles smatra kako će ipak europsko obilježje postati obavezno i na dokumentima Britanaca.

EU-vozačke još od 1996. godine

Dao je primjer vozačkih dozvola za koje je diljem Europe 1991. godine izdano odobrenje po kojem zastava EU može biti na tom dokumentu, a poslije pet godina to je postalo obavezno.

Dokumenti koji su opisani kao „standardni višejezični formulari“ bit će od iduće godine predstavljeni širom EU i imat će istu važnost kao i službeni britanski dokumenti, ali će moći biti upotrijebljeni u svakoj od članica.

Europska komisija je priopćila kako je inicijativa dio planova kojima se „europskom projektu daje nova politička dimenzija“, a povjerenica za pravosuđe Viviane Reding istaknula je i kako su mjere namijenjene smanjenju birokratskih ograničenja.

„Kada odete u inozemstvo, morate proći skupe formalnosti kako bi bila utvrđena punovažnost izvoda iz matične knjige rođenih ili vam jednostavna upotreba poslovnih dokumenata zadaje glavobolju. Europska komisija je djelovala kako bi pojednostavila život ljudi i kompanija kada primjenjuju svoje pravo na slobodno kretanje u EU“, odlučna je povjerenica Reding.

Izvor: Agencije