SAD i Pakistan obnavljaju odnose

Kerry je pozvao Sharifa u posjetu Washingtonu na razgovore s američkim predsjednikom (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry dogovorio se danas sa pakistanskim dužnosnicima obnoviti “puno partnerstvo” i tako poboljšati odnose zaoštrene zbog američkih napada bespilotnim letjelicama i zračnog napada NATO-a 2011, u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika, te je najavio sporazum o sigurnosti s Afganistanom.

Nakon razgovora s pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom u Islamabadu Kerry je novinarima rekao da obje strane žele nadvladati nesporazume iz prošlosti, te je pozvao Sharifa u posjetu Washingtonu na razgovore s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

“SAD i Pakistan odlučni su uspostaviti puno partnerstvo i pronaći način za rješavanje pojedinih pitanja koja su nas opterećivala posljednjih godina”, rekao je Kerry koji je kasno u srijedu stigao u nenajavljenu posjetu Pakistanu.

Kontraproduktivni napadi

Sartaj Aziz, vanjskopolitički savjetnik premijera Sharifa, istakao je kako Pakistan želi da SAD prekine napade bespilotnih letjelica na pobunjenike na pakistanskom teritoriju.

“Ti su napadi kontraproduktivni za naše odnose”, rekao je Aziz.

Državni sekretar Kerry osvrnuo se i na budućnost američkih vojnika u susjednom Afganistanu, rekavši kako se “ne povlačimo, nego smanjujemo broj vojnika”.

Dodao je kako je uvjeren da će SAD na vrijeme postići dogovor o broju vojnika koji će ostati u Afganistanu nakon što se 2014. iz te zemlje povuče većina inozemnih snaga.

Izvor: Agencije