NSA priznao nadzor miliona Amerikanaca

U SAD-u, ali i drugim državama, brojni su protesti zbog optužbi protiv Snowdena (EPA)

Tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame prvi put je priznao da može pristupiti ispisima telefonskih poziva miliona Amerikanaca, tokom potrage za samo jednom osobom osumnjičenom za terorizam.

Zamjenik Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Jonh Inglis rekao je pred Komisijom za pravosuđe američkog Senata da njegovi agenti mogu nadzirati telefonske pozive miliona građana.

Dodao je kako agenti “pokušavaju biti razumni” tokom potrage za informacijama o osumnjičenima.

Lančana analiza

Obamina administracija ranije je tvrdila da se takvi podaci rijetko pretražuju, a kada se to desi zvaničnici samo nadziru strane državljane osumnjičene za terorizam.

Pretrage opisane pred Komisijom ovise o takozvanoj lančanoj analizi prikupljenih informacija u telefonskoj komunikaciji.

Osim ispisa telefonskih poziva osumnjičenog, NSA je u stanju da provjeri i pozive osoba koje je osumnjičeni zvao, zatim pozive ljudi koji su zvali te osobe itd.

Ako je prosječna osoba telefonom razgovarala sa 40 ljudi, analiza dozvoljava vlastima da nadziru 2,5 miliona Amerikanaca u okviru istrage o samo jednom osumnjičeniku.

NSA je provela 300 pretraga prošle godine.

Bez sudskog odobrenja

Dick Durbin, senator iz reda demokrata, rekao je: “Dakle, ono što je opisano kao diskretan program koji cilja na ljude koji bi nam mogli nanijeti štetu, zapravo, uključuje veliki broj Amerikanaca.”

Robert Litt, savjetnik direktora za nacionalnu sigurnost, kazao je da je NSA spremna revidirati program, kako bi “možda imala veće povjerenje javnosti da je ovo program kojim se štiti i privatnost i nacionalna sigurnost”.

Ranije je britanski dnevni list Guardian objavio nove informacije o američkom nadzoru, koje su, navodno, došle od zviždača Edwarda Snowdena.

Guardian je objavio materijale NSA-e za obuku u sklopu programa “XKeyscore”, opisanog kao sistem koji pokriva “skoro sve što tipičan korisnik radi na internetu”.

Agenti mogu vršiti nadzor koristeći XKeyscore, nakon što popune elektronski formular gdje moraju samo okvirno opravdati svoju pretragu, a taj dokument ne provjerava sud niti NSA, prenio je britanski list.

Agenti, zatim, mogu pretraživati e-mailove i druge lične podatke ciljanih osoba.

NSA je odgovorila kako je “pogrešan navod da je nadzor neosnovan i neograničen”, te da je program XKeyscore dio “zakonitog sistema ove agencije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije