Madrid na zahtjev SAD blokirao let Moralesa

Stranica WikiLeaks objavila je u utorak navečer da Snowden još nije formalno prihvatio azil u Venecueli (Reuters)
Stranica WikiLeaks objavila je u utorak navečer da Snowden još nije formalno prihvatio azil u Venecueli (Reuters)

Španija je objavila da je na zahtjev SAD-a kasnila s odobrenjem za prelet aviona bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, ali je istaknuto da je dopušten dalji nastavak puta poslije dobijanja garancija od Bolivije da odbjegli službenik američke obavještajne agencije Edward Snowden nije u avionu.

Bolivija je optužila Španiju, Francusku, Portugal i Italiju da prošle sedmice nisu dozvolili avionu predsjednika Moralesa da prođe kroz njihov zračni prostor, jer im je rečeno da je i Snowden na letu iz Moskve, te je upućen zahtjev da objave odakle im ta informacija.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo je na novinarsko pitanje da li je upozorenje došlo od SAD-a odgovorio: “Između ostalog.”

On je potvrdio izjavu šefa bolivijske diplomatije Davida Choquehuancea, koji je tokom vikenda rekao da je Madrid od Bolivije tražio pisanu garanciju da Snowden nije u avionu, nakon čega su otvorili svoj zračni prostor.

“Španija je otvorila zračni prostor na osnovu riječi šefa bolivijske diplomatije. Vjerujemo u riječ naših saveznika i prijatelja. U slučaju bilo kakvog nesporazuma, nemam ništa protiv da ponudim izvinjenje predsjedniku Moralesu”, kazao je Garcia-Margallo, prenosi agencija Reuters.

Bolivijska Vlada je saopćila kako su vlasti SAD-a znale da Snowden nije u avionu i da su time jednostavno htjeli zastrašiti predsjednika Moralesa zbog njegovih otvorenih kritika američkoj politici.

Azil u Venecueli

Stranica WikiLeaks objavila je u utorak navečer da Snowden još nije formalno prihvatio azil u Venecueli, kao što je to na društvenoj mreži Twitter ranije objavio ruski poslanik Aleksej Puškov, koji je kasnije izbrisao taj tweet.

Puškov nije zvanični predstavnik ruske Vlade, ali ima bliske veze u Kremlju i vjeruje se da ima slične stavove kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, javila je agencija AFP.

On je rekao da “venecuelanska opcija očigledno izgleda kao najpouzdanija za Snowdena”.

Nakon što je obrisao prvobitni tweet, Puškov je u novoj poruci napisao da je za najnoviji razvoj događaja u slučaju Snowden saznao iz vijesti na ruskom kanalu Vijesti 24.

Azil su Snowdenu ponudile i Bolivija i Nikaragva. Međutim, nije jasno kako bi on mogao napustiti moskovski aerodrom Šeremetjevo, gdje se nalazi od 23. juna, kada je doletio iz Hong Konga.

Nema direktnih letova između Moskve i Karakasa. Najbrži način da dođe do Venecuele bio bi da ide preko Havane, pišu agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Edward Snowden znao da će SAD biti protiv njega kada je otkrio detalje tajnih međunarodnih programa nadzora.

09 Jul 2013

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro ponudio je azil bivšem saradniku američkih tajnih službi Edwardu Snowdenu.

06 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO