Desetine ranjenih u eksploziji u Bejrutu

Više od 50 osoba je ranjeno u eksploziji autobombe u južnom predgrađu Bejruta, uporištu Hezbollaha, objavile su tamošnje medicinske službe.

U Libanu su porasle tenzije nakon što se Hezbollah uključio u građanski rat u Siriji na strani režima predsjednika Bashara al-Assada, čije snage se već dvije godine bore protiv pobunjenika, na čelu sa sunitskom većinom, prenosi agencija Reuters.

Svjedoci navode da se iznad stambenih blokova na jugu Bejruta uzdiže veliki crni oblak dima, a na mjestu eksplozije bombe i dalje bukti vatra.

“Ovo je djelo agenata koji žele stvoriti podjele u Libanu”, izjavio je potpredsjednik Parlamenta Libana Ali Mekdad na mjestu eksplozije.

Prema saopćenju libanskog ministra zdravlja Ali Hasana Kalila, 12 povrijeđenih  je zadržano u bolnici, a dvoje je operirano.

Hezbollahovi pripadnici blokirali su područje u kojem ima zapaljenih automobila i oštećenih zgrada.

O libanskoj podijeljenosti svjedoči podatak da je, kada je došao na mjesto eksplozije, napadnut libanski ministar unutrašnjih poslova Marvan Sharbel, koji pripada protivnicima sirijskog predsjednika.

Napad u maju

Osim toga, u Tripoliju, gradu naseljenom pretežno sunitima, naoružani ljudi su izašli na ulice i pucnjavam u zrak proslavili eksploziju u Bejrutu.

U izvještaju televizije Al-Manar, koju kontrolira Hezbollah, rečeno je da je “eksploziju u naselju Bir al-Abed izazvala autobomba na parkingu u blizini Centra za islamsku saradnju”.

To je od početka godine drugi bombaški napad na jugu Bejruta, gdje većinu čine šiiti.

U maju su dvije rakete pogodile to područje, a posljednjih mjeseci su tamošnje sigurnosne snage uspjele neutralizirati nekoliko raketa u blizini Bejruta.

Libanske vlasti su saopćile da je u utorak u sjevernom području Vadi Khaled, blizu granice sa Sirijom, također došlo do eksplozije bombe na igralištu jedne škole.

U toj eksploziji je povrijeđeno petero dece. Pretpostavlja se da je neko dijete našlo bombu i donijelo je u školsko dvorište.

Izvor: Agencije