Solarni avion preletio SAD

Zadnjom etapom leta pilotirao je Švicarac Andre Borschberg koji izmjenjivao sa sunarodnjakom Bertrandom Piccardom (EPA)

Eksperimentalni solarni avion sletio je u subotu kasno navečer po američkom vremenu u New York, okončavši posljednju etapu leta od zapadne do istočne obale SAD-a, javlja Reuters.

Solar Impulse krenuo je na prekoamerički let trećeg maja iz San Francisca za Phoenix u Arizoni, potom za Dallas, Saint Louis u Missouriju, Cincinnati u Ohiju, da bi potom stigao do Washingtona i konačno do New Yorka.

Na njujorški aerodrom J.F. Kennedy sletio je u subotu u 23 sata po istočnom američkom vremenu, javlja Hina.

Tom zadnjom etapom leta pilotirao je Švicarac Andre Borschberg koji se od početka maja, kada je započela ta prekoamerička zračna avantura, izmjenjivao sa sunarodnjakom Bertrandom Piccardom.

Težina automobila

S rasponom krila poput jumbo jeta i težine manjeg automobila, “Solar Impulse” pokusni je model za napredniju letjelicu koju tim planira izgraditi i letjeti njome oko svijeta u 2015.

Projekt je započeo 2003. s budžetom od 90 miliona eura tokom deset godina.

Avion je svoj prvi interkontinentalni let, iz Španije u Maroko, ostvario u junu 2012. godine.

Letjelicu pokreće energija sakupljena u 12.000 solarnih ćelija smještenih na krilima koje istovremeno pune baterije za noćno korištenje.

U izradi solarnog aviona učestvovali su inženjeri švicarskog proizvođača pokretnih stepenica Schindler i istraživači belgijskog proizvođača hemijskih sredstava i plastike Solvay.

Projekt solarnog aviona ima za cilj potaknuti razvoj tehnologija čiste energije.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije 117 godina napravljena je prva solarna ćelija, a prije 110 godina, braća Wright poletjela su u prvom avionu. Od tada do danas, čovječanstvo nije uspjelo da sastavi te dvije tehnologije u jednu. Svaka letjelica za pogon koristi neku vrstu fosilnog goriva. No u petak je ka nebu poletio prvi avion koji koristi neiscrpan izvor […]

Published On 03 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO