Snowden: NSA i njemački BND sarađuju

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) sarađuje s njemačkim BND-om u presretanju podataka i prisluškivanju građana, tvrdi sada već najpoznatiji svjetski bjegunac Edward Snowden.

U intervjuu koji će objaviti njemački Spiegel, Snowden tvrdi da BND nije jedini evropski partner američkoj agenciji za sigurnost.

Edvard Snowden ima sve manje izbora u koju će zemlju otići. Venecuela, Nikargva i Bolivija su tri zemlje koje su mu ponudile politički azil.

Koju god da odabere, bez podrške Rusije, teško će biti prevesti Snowdena u jednu od njih. To tvrdi profesor međunarodnog prava i nekadašnji tužilac u bazi Guantanamo, Morris Davis.

U koju će zemlju otići Snowden još nije odlučio. Ali je dao intervju koji će uskoro objaviti nemački dnevnik Špigl.

Način praćenja

On tvrdi da je njemačka obavještajna služba BND povezana sa američkom agencijom za nacionalnu sigurnost. 

Telekomunikacijske kompanije koje su partner sa agencijom za sigurnost svakodnevno selektiraju ljude na osnovu njihovih Facebook profila i elektronske pošte, tvrdi Snowden.

BND presreće sve signale koji prelaze preko te zemlje, bez obzira o kojoj vrsti signala se radi, posebno iz kriznih područja poput Bliskog istoka.

BND uzima podatke sa 5 telekomunikacijskih čvorišta, analizira ih i ako ima potrebe obavještava NSA, rekao je Snowden.

Ponuda azila

Bolivijski predsjednik Evo Morales, posljednji je koji je Edwardu Snowdenu ponudio politički azil. U zemlji raste zabrinutost da je odluka nepromišljena.

“Iako su Bolivija i Sjedinjene Države imale prilično napete odnose, dvije strane postigle su dogovor o bilateralnoj saradnji prije nekoliko mjeseci. Zato mislim da je najbolji izbor za dvije zemlje da se tog sporazuma drže i da djeluju u skladu sa međusobnim poštovanjem i povjerenjem”, smatra Eduardo Rodrigez Veltze, bivši predsjednik Bolivije.

Povjerenja je sve manje, posebno od kada je zbog zahtjeva SAD, avion predsjednika Eva Moralesa prinudno prizemljen u Evropi.

Nakon tog incidenta predsjednik Morales zatražio je da se preispita mogućnost da se zatvori ambasada SAD-a u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro ponudio je azil bivšem saradniku američkih tajnih službi Edwardu Snowdenu.

Published On 06 Jul 2013

Američki zviždač Edward Snowden povukao je zahtjev za azil u Rusiji. Ipak, isti je podnio u dvadesetak drugih zemalja, objavljuje Wikileaks. Sve to vrijeme, ostaje zarobljen na moskovskom aerodromu.

Published On 02 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO