Sirijska vojska pretvara Homs u ruševine

[Izvor: SHAMSNN]

Snage sirijskog režima u nedjelju su nastavile žestoko bombardirati okupirane četvrti grada Homsa, što je deveti dan zaredom, izvijestila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

“Između 60 i 70 posto četvrti Khaldiye je uništeno. U većini kuća više se ne može stanovati”, rekao je za FP direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodavši kako su “stare četvrti Homsa u ruševinama”, prenosi agencija Hina.

“Uništenje opkoljenih četvrti Homsa provodi se sistemski. Otprije godinu dana se bombardiraju kako bi se stanovnici i borci prisilili na bijeg. Posvuda u Siriji uništene su kuće, domovi, trgovine, arheološka nalazišta, no Homs je najteže stradao”, kazao je.

Razaranje grada

“Ako režimske snage zauzmu Homs, stanovnici koji su protiv njih, onamo se neće vratiti”, ocijenio je Rahman.

Sirijski aktivisti objavili su nekoliko videosnimaka koji prikazuju žestoko razaranje grada.

U snimku za koji se tvrdi da je snimljen u nedjelju, 7. jula, prikazano je sistemsko granatiranje džamije Khalid Ibn Al Waleed u četvrti Khaldiya.

U revoluciji koja je počela u martu 2011. godine i koja se pretvorila u rat, dosad je poginulo više od 100 hiljada ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dok Sirijska nacionalna koalicija i dalje podnosi zahtjeve međunarodnoj zajednici za jači pritisak na vladajući režim, Rusija ponavlja da je vojna intervencija nedopustiva. Za to vrijeme Assadove snage pod opsadom drže Homs, jedno od ključnih uporišta opozicije. 

Published On 05 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO