Povećava se broj žrtava u eksploziji voza

Kanada strahuje da bi broj žrtava u jučerašnjoj eksploziji voza mogao da bude mnogo većih od trenutno pet potvrđenih smrti. Deseci osoba vode se kao nestale, hiljade ljudi je je evakuirano, mnogi sami odlaze. 

Kanadska policija je tokom protekle noći objavila da će broj mrtvih u gradiću Lac Meganticu, nakon iskliznuća i eksplozije teretnog voza-cisterne prepunog sirove nafte, biti veći.

Ovo niko nije mogao ni da pretpostavi. U mirnom naselju, odjeknula je zastrašujuća eksplozija. Čula se kilometrima daleko.

Kompozicija od 72 vagona bez mašinovođe prevozila je sirovu naftu iz Sjedinjenih Država za istočnu Kanadu i iskočila iz šina. Potom su desetine zgrada bile bukvalno sravnjene.

“Vidio se voz, ali je išao tako brzo da se ništa između vagona nije vidjelo. Odjednom, vidjela sam iskakanje vagona. Bilo je varnica i vagon se prevrnuo. Okrenula sam se i bježala“, rekla je jedna svjedokinja.

Ulica ispunjena vatrom

“Bilo je bučno. Vidio sam ogromnu vatrenu kuglu iznad kafića. Skakali smo preko ograde, prešli smo taman na drugu stranu i ulica je bila ispunjena vatrom, rijekom vatre”, opisao je ovaj događaj jedan gost u obližnjem kafiću.

Zbog svega ovoga, smatra policija, broj mrtvih će rasti. Istraga traje.

“Ono što se dogodilo je šokantno i istinski poražavajuće. Moje misli i molitve kao i svih Kanađana su sa ljudima Lac Megantica dok se suočavaju sa katastrofom u svojoj zajednici. Tragično, jasno je da ima poginulih, ali ne znamo u kom obimu. Iskreno saučešće svim porodicama i prijateljima žrtava”, kazao je Stephen Harper, kanadski premijer.

Prema saopćenju željezničke kompanije, voz je bio zaustavljen, no iz nepoznatih je razloga kočnica popustila i krenuo je prugom bez mašinovođe.

Transport sirove nafte željeznicom sve je popularniji u Sjevernoj Americi, jer su naftovodi iskorišćeni do maksimuma. No, do sada incidentu su bili rijetki.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Voz koji je prevozio sirovu naftu eksplodirao je u Kanadi. Do eksplozije je došlo kada je nekoliko cisterni iskočilo iz šina u Quebecu. Od jačine detonacije uništeno je gotovo 30 okolnih zgrada, a vatrena stihija još nije ugašena. Iz Toronta se javlja dopisnik Al Jazeere Daniel Lak sa najnovijim detaljima.

Published On 06 Jul 2013

Na jugu Rusije evakuirano skoro 2.700 stanovnika zbog požara izazvanog curenjem propana iz vagona koji su iskočili iz šina, a jedna povrijeđena osoba je u kritičnom stanju.

Published On 09 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO