Ortodoksni Židovi će služiti vojsku

Služenje vojske je obavezno u Izraelu - muškarci služe tri, a žene dvije godine (EPA)

Izraelska Vlada odobrila je nacrt zakona kojim će se okončati oslobađanje desetina hiljada ultraortodoksnih Židova služenja vojnog roka.

O nacrtu zakona, koji je usvojila Vlada, a kasnije i ministarski komitet, još će se više puta glasati dok ne postane zakon.

Njime se predviđa da ultraortodoksni Židovi ili moraju služiti armiju ili se prijaviti u civilnu službu i, ako bude usvojen, primijenit će se u naredne četiri godine.

Cilj novog zakona bit će da se izmijeni sadašnja situacija u kojoj se ultraortodoksni Židovi oslobađaju vojske ako pohađaju vjerske studije.

Služenje vojske je obavezno u Izraelu – muškarci služe tri, a žene dvije godine, podsjećaju svjetske agencije, navodi Tanjug.

Podjednako breme vojske

Ultraortodoksni Židovi čine blizu 10 posto od skoro osam miliona stanovnika Izraela i ideja je bila da se breme služenja armije podjednako podijeli.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je usvajanje nacrta zakona, na osnovu koga će se, kako je rekao, ultraortodoksni, osim u vojnu i civilnu službu, integrirati i u radnu snagu.

Ministar odbrane Moshe Ya'alon ocijenio je da je zakon jedini način da se izmijeni nefer realnost, koja je trajala više od 65 godina, odnosno od osnivanja Izraela 1948. godine.

Ultraortodoksne partije, Shas i Ujedinjena Tora judaizam, oštro se protive takvom zakonu, ali one nisu u novoj Vladi, formiranoj poslije izbora  u januaru.

Četiri ministra koji pripadaju nacionalističkoj partiji Izrael naš dom, a koja je udružila snage s Netanyahuovim konzervativnim Likudom prije izbora, uzdržali su se od glasanja, imajući u vidu da se zakon ne bavi izraelskim Arapima.

Oni čine skoro 20 posto stanovništva i, također, oslobođeni su armije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO