Bombaški napad na gasovod na Sinaju

Gasovod, koji doprema gas u Jordan, bio je meta napada više od 10 puta otkako je svgnut bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak 2011. (AFP)

Egipatski naoružani napadači izvršili su bombaški napad na jedan gasovod na Sinajskom poluotoku u blizini grada El-Arish nakon serije napada u posljednjih nekoliko dana na kontrolne punktove u toj oblasti, saopćili su očevici.

Za sada nije jasno ko je odgovoran za sve te napade, niti da li su oni reakcija na zbacivanje egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u prošlu srijedu, prenio je Reuters.

Meta napada

Gasovod, koji doprema gas u Jordan, bio je meta napada više od 10 puta otkako je svgnut bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak 2011. tokom Arapskog proljeća, prenosi Tanjug.

Na Sinaju je u napadima na kontrolne punktove u petak ubijeno pet pripadnika egipatske službe sigurnosti, dok je u subotu izvršen napad na još četiri kontrolna punkta.

Egipat nastoji da kontrolira sigurnost na Sinajskom poluotoku nakon odlaska Mubaraka, ali su tvrdokorne grupacije iskoristile kolaps sigurnosti koji je uslijedio i izvršile niz napada na pripadnike policije i vojske na tom poluotoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok se opozicionari raduju svrgavanju Mursija, rekacionarni elementi i recidivi diktatorskog Mubarakovog režima polahko se vraćaju na političku scenu.

opinion by Osman Softić
Published On 04 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO