Razgovori dvije Koreje o otvaranju Kaesonga

Zvaničnici Južne i Sjeverne Koreje počeli su u subotu razgovore o otvaranju zajedničke industrijske zone Kaesong, mjesec dana nakon što je njihov posljednji pokušaj dijaloga propao zbog neslaganja oko pregovaračkog protokola.

Južnokorejska Vlada se nalazi pod pritiskom vlasnika 123 manje kompanije koje imaju fabrike u industrijskom parku Kaesong, koji se nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje, uz samu granicu.

Specijal

“Mi ćemo se fokusirati na dnevni red i pokušati da izgradimo povjerenje i saradnju, počevši od malih pitanja. Dat ćemo sve od sebe da iz toga izgradimo veće povjerenje i saradnju”, izjavio je glavni južnokorejski izaslanik Suh Ho prije početka razgovora, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja je zatvorila fabrike u aprilu i povukla svih 53.000 svojih radnika, istovremeno zabranivši južnokorejskim firmama da pređu granicu i transportiraju sirovine u jeku tenzija između dvije strane.

Pjongjang je saopćio da su južnokorejska Vlada i mediji uvrijedili Sjevernu Koreju i njene dobre namjere kada su rekli da je ona dozvolila da industrijski projekat nastavi sa radom samo zbog novca koji joj donosi.

Ublažene tenzije

Sjeverna Koreja je Južnoj Koreji i SAD-u prijetila nuklearnim i raketnim napadima nakon što su Ujedinjeni narodi pooštrili sankcije toj zemlji zbog toga što je u februaru sprovela treću nuklearnu probu.

Međutim, Pjongjang je ublažio tenzije kada je prošlog mjeseca pristao na dijalog koji treba da omogući nastavak pregovora o obustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa poslije šest godina. Ali plan o održavanju tog sastanka je propao zbog neslaganja o tome ko treba da predvodi delegacije.

Smatra se da bi ponovnim otvaranjem Kaesonga bili ispunjeni politički interesi kapitalističke Južne Koreje, koja je jedna od najbogatijih zemalja svijeta i izolirane Sjeverne Koreje.

Stručnjaci kažu da Sjeverna Koreja često naizmjenično pribjegava prijetnjama vojnom akcijom i pregovorima u pokušaju da izvuče pomoć od Zapada, a njen dugoročni cilj je da je SAD diplomatski priznaju i da bude priznata kao nuklearna država, prenosi Tanjug.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye obećala je da će uključiti Sjevernu Koreju u dijalog i preduzeti korake u cilju izgradnje povjerenja i boljih odnosa, ali je istakla da neće popustiti pred nerazumnim zahtjevima ili praviti ustupke da bi bio postignut površni napredak.

Izvor: Al Jazeeera i agencije