Smrt izumitelja računarskog miša

Engelbarta je intenzivno pogonilo vjerovanje da se računari mogu koristiti kao povećanje ljudskog intelekta (EPA)

Douglas Engelbart, tehnolog koji je izumio miš za računare i iznio viziju interneta decenijama prije nego su drugi plasirali ove ideje na masovno tržište, preminuo je u utorak navečer u 89. godini života.

Njegova najstarija kćerka, Gerda, telefonom je kazala kako je njen otac umro od zatajenja bubrega.

Engelbart je do svog vrhunca stigao relativno rano u svojoj karijeri, jednog zimskog poslijepodneva 1968. godine, kada je iznio jednosatnu prezentaciju o mnogim dalekosežnim idejama.

“Pozicioni indikator”

Govoreći pred 1.000 vodećih tehnologa u San Franciscu, Engelbart, računarski naučnik na Stanfordovom institutu za istraživanje (SRI) pokazao je kockasti uređaj sa dva pokretna diska nazvan „pozicioni indikator po X i Y osi za sistem prikazivanja“.

Ovo je bio javni debi računarskog miša.

Engelbart je tada prizvao, u stvarnom vremenu, lik i glas kolege udaljenog 48 kilometara. To je bila prva videokonferencija, da bi potom objasnio teoriju po kojoj se stranice informacija mogu povezati sa tekstualnim linkovima – ideja koja je potom postala kamen temeljac arhitekture interneta.

U vrijeme kada je razvoj računara bio u rukama vladinih istraživača ili rekreativcima sa alternativnim idejama, Engelbart nikada nije tražio niti uživao u ogromnom bogatstvu koje je kasnije postalo sinonimom uspjeha Silikonske doline.

Na primjer, nikada nije dobio bilo kakvu nadoknadu za patent miša, koji je SRI patentirao i kasnije dao licencu Appleu.

Veza čovjeka i mašine

Umjesto toga, njega je intenzivno pogonilo vjerovanje da se računari mogu koristiti kao povećanje ljudskog intelekta. Tokom razgovora i u svojim dokumentima, sa mnogo žara i hrabrosti je opisivao viziju društva u kojem grupe veoma produktivnih radnika provode mnoge sate u obradi informacija na povezanim računarima.

„Mogućnosti za kojima tragamo uključuju integriranu radnu vezu čovjeka i mašine, gdje bliska i stalna interakcija sa računarom donosi čovjeku radikalne promjene u korištenju informacija“, napisao je 1961. godine u prijedlogu istraživanja poslato  SRI-ju.

Njegov rad, tvrdio je sa velikom uvjerenošću, „ogleda se u društvenoj važnosti jednako kao istraživanje termonuklearne moći, istraživanja dalekog svemira ili pobjede nad kancerom“.

Iza Engelbarta je ostala njegova druga supruga Karen O'Leary Engelbart i četvero djece: Gerda, Diana, Christian i Norman. Njegova prva supruga, Ballard, preminula je 1997. godine.

Izvor: Agencije