Sirijska opozicija bira novog lidera

Sirijska opozicija trebalo bi danas na skupu u Istanbulu da imenuje novog lidera u naporu da prevaziđe rascjepkanost na različite grupe, rekao je Samir Nashar, jedan od zvaničnika opozicione koalicije.

Među kandidatima su generalni sekretar Sirijske nacionalne koalicije Mustafa al-Sabbagh i Ahmad Assi Jarba, koji zastupa frakciju sekularnog disidenta Micheal Kiloa, prenosi AFP.

Glavna sirijska opoziciona organizacija, koju su mnoge države i međunarodne organizacije priznale kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, bira nasljednika privremenog predsjednika Georgea Sabre, koji bi mogao, također, da bude među nominiranim kandidatima.

Član koalicije Samir Nashar rekao je da su Sabbagh i Jarba zvanično predloženi kao mogući lideri koalicije ali da “može da bude i iznenađenja”.

Prema njegovim riječima, neformalno se pominju i Burhan Ghalioun, George Sabra i Louay Safi  Burhan Galiun.

Razgovori o ‘Ženevi 2’

“Posljednji koalicioni sastanak bio je veoma težak i, ako se stvari blokiraju, mislim da će biti nekih ozbiljnih posljedica i za koaliciju i za način na koji se ona doživljava, kako za prijatelje tako i za njene neprijatelje”, izjavio je Nashar.

Imenovanje novog šefa opozicije bilo je najprije planirano za kraj maja, ali je odloženo poslije osam dana zastoja u razgovorima zbog suprotnih stavova o budućem pravcu koalicije.

Pod pritiskom regionalnih zemalja, opozicija se saglasila u maju da prihvati nove opozicione grupe pod okrilje koalicije.

Na dvodnevnom sastanku u Istanbulu tema razgovora bit će i imenovanje potpredsjednika i ostalih visokorangiranih lidera opozicije, kao i razgovori o budućoj mirovnoj konferenciji ‘Ženeva 2’.

SAD i Rusija se zalažu za održavanje mirovne konferencije o Siriji, koja će se , prema pisanju Tanjuga, najvjerovatnije održati poslije augusta.

Izvor: Agencije