Pariz uputio izvinjenje Moralesu

Moralesov avion vratio se u srijedu navečer u Boliviju poslije, neplaniranog, 14-satnog zadržavanja u Beču (EPA)

Francuska je u četvrtak poslala izvinjenje Boliviji što “zbog protivječnih informacija” nije dopustila ulazak predsjedničkog aviona Eva Moralesa u svoj zračni prostor, a Rusija je istovremeno kritizirala evropske zemlje zbog tog poteza.

“Ministar vanjskih poslova nazvao je svog bolivijskog kolegu kako bi mu izrazio žaljenje zbog tog incidenta”, kazao je glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Phillipe Lalliot.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u svojoj reakciji kaže da se potez francuskih, portugalskih i španskih vlasti “teško može nazvati prijateljskim” prema Boliviji.

“Rusija poziva međunarodnu zajednicu da se striktno drži međunarodnih zakonskih načela”, kaže se u saopćenju.

Hitan samit zbog ‘virtuelne otmice’

Blok južnoameričkih zemalja (UNASUR) najavio je ranije da će čelnici država članica u četvrtak sazvati hitan samit u Boliviji na kojem će raspravljati o “virtuelnoj otmici” bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, čiji je avion, na letu od Moskve do La Paza, preusmjeren kasno u utorak na bečki aerodrom zbog sumnji da se u njemu nalazi američki zvizdač Edward Snowden.

Do sada su prisustvo potvrdili predsjednici Bolivije, Ekvadora, Venecuele, Argentine, Urugvaja i Surinama, dok će ostali “kasnije obavijestiti o njihovom nivou predstavljanja na hitnom samitu”, prenosi Reuters.

Bolivija je u srijedu najavila da će Ujedinjenim narodima (UN) i Komisiji za ljudska prava UN-a prijaviti Francusku, Italiju, Španiju i Portugal jer su zatvorili svoje zračne prostore avionu predsjednika Moralesa.

“U svojstvu Vlade žalimo se na međunarodnom nivou. Već smo se žalili UN-u, a sada ćemo se žaliti Komisiji za ljudska prava Ujedinjenih naroda”, rekao je potpredsjednik Alvaro Garcia na konferenciji za novinare u La Pazu.

Washington odbio komentar

Avion bolivijskog predsjednika vratio se u srijedu navečer u Boliviju poslije, neplaniranog, 14-satnog zadržavanja u Beču.

Morales, koji je na aerodromu u La Pazu dočekan kao junak, izjavio je kako je odluka nekih evropskih zemalja da zabrane ulazak njegovom avionu u njihov zračni prostor, provokacija usmjerena prema svim državama Latinske Amerike.

“Sjevernoamerički imperijalizam iskorištava svoje ljude da bi nas zaplašio. Želim reći da im to neće uspjeti jer smo suveren i ponosan narod”, rekao je Morales.

Bolivijska Vlada je optužila Washington da stoji iza incidenta, prenosi AP, međutim francuski, španski i portugalski zvaničnici su rekli da je avionu bilo dozvoljeno prelijetanje, a da je prinudno slijetanje u Austriji moglo biti prouzrokovano zbog spora oko toga gdje će avion natankirati gorivo. 

S druge strane, Washington je odbio da komentira da je bio umiješan u bilo kakve “odluke o zatvaranju evropskog zračnog prostora”, rekavši samo da su američki zvaničnici u kontaktu sa velikim brojem evropskih zemalja u proteklih 10 dana zbog slučaja odbjeglog bivšeg službenika američkih obavještajnih agencija Edwarada Snowdena. 

Skretanje Moralesovog aviona u Beč, posljednji je u nizu zapleta u slučaju 30-godišnjeg Snowdena i njegovog nastojanja da izbjegne izručenje SAD-u pošto je javnosti otkrio pojedinosti o američkom programu nadzora globalnih komunikacija.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada