Palestinska naselja nestaju zbog izolacije

Izraelska naselja na sjeveru Jerusalema su svakim danom brojnija. To umnogome utječe na život stanovnika malog palestinskog naselja Nabi Samuel, koji ostaju odvojeni od svoje porodice i prijatelja na Zapadnoj obali.

Palestinsko selo Nabi Samuel na sjeveru Jerusalema godinama prolazi kroz sve veću izolaciju od izraelskih vlasti. Naselja i barikade koje Izrael svakodnevno gradi odsijecaju stanovništvo od njihovog arapskog zaleđa na Zapadnoj Obali.

Da bi se stiglo do obližnjih palestinskih naselja sada je potrebno i više od sat vremena. Tristopedeset stanovnika na taj način odvojeno je od svojih porodica i prijatelja.

Preuzimanje kontrole

“Ovo je jedini ulaz u selo, on vodi do naselja Jeep. Nekada smo imali i puteve koji su vodili ka sjeverozapadu Jerusalema. Sada je ovo jedini način da putujemo. Oni nas kontroliraju”, kaže Ramzi Barakat, mještanin Nabi Samuela.

Izraelske vlasti ističu kako su barikade podignute isključivo s ciljem da spriječe bombaške napade na njihova naselja.

Međutim, Palestinci tvrde kako je ovo samo jedan od koraka koje Izrael poduzima kako bi preuzeo kontrolu nad zemljom i područjem koje želi biti dio Zapadne obale i nezavisne države.

“Nakon zida osjećamo se kao da smo u veoma velikom zatvoru, koji ima samo jedan ulaz. Ulazak ili izlazak iz sela moguć je samo pod određenim uslovima. Svi stanovnici su registrirani na terminalu. Ako neko to nije ili ako zaboravi ličnu kartu nema pravo ući. Ako želimo da nas neko posjeti i za goste moramo imati dozvolu”, ističe Mohammed Barakat, član seoskog vijeća.

Otežan svakodnevni život

Svakodnevni život stanovnika ovog sela svakim danom je teži. Vlasti od njih zahtjevaju dozvole za bilo kakve radove i popravke puteva, kuća…

Obradivo zemljište ostaje iza izraelskih barikada i stopa nezaposlenosti stanovništva sve je veća.

“Uznemiravaju kompletno selo, nije nam dozvoljena bilo kakva gradnja. Ono što mi izgradimo oni poruše. Kao što vidite, glavna cesta u selu nije ni popločana. Nije nam omogućeno ni da obnovimo vodovodni sistem. Tražili smo dozvolu za osvjetljivanje ulica i to nam je uskraćeno. Nije nam dozvoljen ni kanalizacijski sistem, tako da zagađena voda koja odlazi u zemljište utječe na poljoprivredu i zdravlje cijelog sela”, dodaje Barakat.

Podizanje barikada predstavlja jednu od posljedica Druge Intifade – ustanka iz 2000. godine.

Premda je Međunarodni sud pravde zabranio njihovu izgradnju, izraelske vlasti to godinama ignoriraju. Pola od planiranih 600 kilometara barikada već je izgrađeno.

Do 2012. godine je otprilike 50 osoba napustilo selo. Nabi Samula polako nestaje.

Izvor: Al Jazeera