Italija i Francuska ne daju azil Snowdenu

Italija i Francuska saopćile su u četvrtak da ne mogu dati politički azil odbjeglom bivšem saradniku američke Centralne obavještajne službe (CIA) Edwardu Snowdenu.

Snowden, čije izručenje Sjedinjene Američke Države traže na osnovu tri optužbe za špijunažu, u bjekstvu je odkako je objavio osjetljiva dokumenta Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), u kojoj je bio zaposlen, i nalazi se u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma, od kako je tamo stigao iz Hong Konga 23. juna, prenosi Tanjug.

Ministrica vanjskih poslova Italije Emma Bonino rekla je u četvrtak u Parlamentu da bilo koja osoba koja traži azil mora biti lično prisutna na italijanskoj granici ili na italijanskoj teritoriji, što Snowden nije uradio.

“S obzirom da ne postoje zakonski uslovi da se prihvati takav zahtjev, onda, prema mišljenju Vlade, on ne bi bio prihvatljiv niti na političkom nivou”, kazla je Bonino.

Zahtjev za azil

Što se tiče Francuske, ona je dobila preko svoje ambasadi u Moskvi, kao i mnoge druge zemlje, zahtjev za odobravanje azila od Snowdena, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Ranije u četvrtak je ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls rekao da ne podržava davanje azila Snowdenu, ali da takav zahtjev i nije stigao.

Snowden je podnio zahtjev za azil u više od 20 zemalja, među kojima su Austrija, Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Kina, Ekvador, Nikaragva, Bolivija, Brazil, Venecuela, Kuba…

Edward Snowden se i dalje nalazi u tranzitnoj zoni međunarodnog moskovskog aerodroma Šeremetjevo, javio je četvrtak Itar-Tass, pozivajući se na diplomatski izvor.

“Da, on je i dalje tamo”, rekao je sagovornik ruske državne agencije.

Snowdenova odluka

S druge strane, komentirajući trajanje Snowdenovog boravka na aerodromu, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov kayzao je da Rusija ne može ni na koji način utjecati na situaciju oko Snowdena mimo njegove odluke.

“Polazimo od toga da bez njegove odluke u ovom ili onom pravcu, bez njegovog saznanja šta je za njega bolje, mi u njegovo ime ne možemo ništa odlučiti”, rekao je Rjabkov.

Itar-Tass je prenio i stav ruskih zvaničnika zaduženih za poštovanje ljudskih prava da države kojima se Snowden obrati trebaju mu dati politički azil.

Čelnik Vijeća za ljudska prava pri predsjedničkoj administraciji Mikhail Fedotov izjavio je da Snowden, kao i svako drugi ko istupa u interesu društva, zaslužuje politički azil.

“Svaki čovjek koji istupa u društvenom interesu ga zaslužuje”, rekao je Fedotov.

“U drugoj zemlji – mi smo za. Međutim, to se ne može učiniti protiv njegove volje”, dodao je on.

Njegov kolega, ombudsman Vladimir Lukin, podsjetio je da Snowden nije tražio političko utočište u Rusiji.

Odustajanje od molbe

Prije dva dana press sekretar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kazao je da je Snowden zaista molio da ostane na teritoriji Rusije, ali da je odustao, saznavši za Putinov uslov da se mora prestati baviti “antiameričkim aktivnostima, djelatnošću koja nanosi štetu SAD-u”.

“Koliko je nama poznato, on ne želi od toga odustati”, izjavio je Peskov.

Snowden je obznanio postojanje dva tajna programa američke NSA, dizajnirana za prijem podataka o telefonskim pozivima i internet prepisci preko servera u SAD-u.

On je to objelodanio u Hong Kongu, odakle je 23. juna odletio za Moskvu.

Sljedećeg dana trebao je iz Moskve otputovati na Kubu, ali nije presjeo na taj avion.

U tranzitnoj zoni Šeremetjeva Snowden se nalazi već 12. dan.

Izvor: Agencije