Zatražena optužnica protiv upravnika Gulaga

Rumunski komitet koji istražuje zločine počinjene u ime komunizma zatražio je od državnog tužioca da podigne optužnicu protiv 87-godišnjeg Alexandra Visinescua, nekadašnjeg upravnika zloglasnog Gulaga, zatvora za političke neistomišljenike.

Visinescu, kojeg sumnjiče za teško ubistvo šest političkih zatvorenika, jedan je od 35 zatvorskih čuvara čije učešće u mučenjima zatvorenika u eri komunizma Komitet istražuje.

Čuvari su ih žestoko tukli, palili cigaretama i hranili sirovim mesom. Na ekstremnim temperaturama tjerali su ih da prenose teret pod kojim su kolabirali. Mnogi nisu izdržali.

Strašna iskustva

Takvih slika prisjećaju se nekadašnji zatvorenici dok prolaze kroz kapije zatvora Jilava. Kažu, iskustva su toliko strašna da mučiteljima ne mogu da oproste.

“Pitao sam šta je s Ustavom? Odgovorio mi je pokazujući gumenim pendrekom ka Zapadu: Ustav je za one u Engleskoj i Sjedinjenim Državama. Za tebe, pendrek je Ustav“, kazao je nekadašnji politički zatvorenik Ion Baurceanu.

Institut za istraživanje zločina u komunizmu, koji je 2006. osnovao liberalni premijer Calin Popescu Tariceanu, predat će Tužilaštvu dokaze protiv 35 zatvorskih čuvara koji danas imaju između 80 i 90 godina.

Prvi od njih je Alexandru Visinescu, nekadašnji upravnik zatvora kojeg terete za prebijanje, izgladnjivanje i mučenje političkih zatvorenika, od čega ih je šestoro preminulo.

‘Izgladnjivanje zatvorenika’

Andrei Muraru iz Instituta za istraživanje komunističkih zločina je rekao: “Ono što je Alexandru Visinescu radio može da se posmatra kao teško ubistvo s mučenjem. Imamo jake dokaze da je ovaj upravnik zatvora izgladnjivao političke zatvorenike koji su kaznu služili u Ramnicu Saratu.”

Visinescua su novinari zatekli ispred zgrade u kojoj stanuje u Bukureštu. On je, uz psovke, odbacio optužbe, navodeći da je samo radio svoj posao.

“Ispunjavao sam svoju funkciju”, rekao je nekadašnji upravnik zatvora Alexandru Visinescu.

Rumunija je tokom komunističkog režima imala blizu 617.000 političkih zatvorenika, među kojima je bilo političara, sveštenika, pisaca, pa čak i jedanaestogodišnje djece. Petina zatvorenika nije preživjela.

Izvor: Al Jazeera